Na hlavný obsah

Raketa Vega-C sa zrútila krátko po štarte

Štartovala z Francúzskej Guyany.

Raketa Vega-C sa v stredu (21. 12.) zrútila dve a pol minúty po štarte z Francúzskej Guyany. Raketa vyvinutá v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) niesla dve družice spoločnosti Airbus. Informovala o tom agentúra AP a webový portál space.com.

„Približne po dvoch minútach a 27 sekundách nastala odchýlka na (druhom stupni rakety) Zefiro 40, čím sa misia Vega-C ukončila,“ uviedla francúzska spoločnosť Arianspace, ktorá zabezpečuje komerčnú dopravu nákladov do vesmíru. V súčasnosti analyzuje údaje s cieľom zistiť príčiny zlyhania.

Vega-C odštartovala z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane v utorok (20. 12.) o 22.47 h miestneho času (v stredu o 02.47 h SEČ). Niesla dva satelity určené na fotografické monitorovanie povrchu Zeme.

Prvý stupeň rakety svoju úlohu splnil, druhý stupeň Zefiro 40 však zlyhal, dodáva space.com. Išlo o prvý komerčný štart rakety Vega-C, ktorá je schopná do vesmíru vyniesť približne 800-kilogramový náklad, dodáva AP. Na vývoji programu rakety Vega C sa podieľa 12 z 22 členských krajín ESA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet