Na hlavný obsah

Rakúsko stále odmieta rozšírenie schengenu o Rumunsko a Bulharsko

Hovorí, že ide o otázku bezpečnosti.

Rakúsko stále odmieta rozšírenie schengenu o Rumunsko a Bulharsko
Foto: TASR/AP

Rakúsko ďalej ako jediná krajina odmieta rozšírenie schengenského priestoru bez hraničných kontrol o Rumunsko a Bulharsko. Postoj Viedne v utorok (6. 12.) znovu zopakovala rakúska ministerka pre európske záležitosti Karoline Edtstadlerová, ktorá rokovala v Štokholme so svojou švédskou kolegyňou Jessikou Roswallovou.

O rozšírení schengenu budú rozhodovať vo štvrtok (8. 12.) na zasadnutí únijných ministrov vnútra.

„Nemôžeme hlasovať za rozšírenie schengenského priestoru, pretože ide tiež o otázku bezpečnosti európskych občanov,“ povedala členka rakúskej vlády. Podľa nej schengen nefunguje tak, ako by mal, pretože do Rakúska aktuálne prichádza až 75 percent žiadateľov o azyl bez toho, aby boli registrovaní v niektorej z krajín, kadiaľ museli na svojej ceste prejsť. Rakúsko pritom susedí iba so štátmi, ktoré už členmi schengenského priestoru sú.

Rakúsko pôvodne malo námietky aj proti vstupu Chorvátska, teraz už s ním súhlasí.

Hlasovanie o rozšírení schengenského priestoru musí byť jednomyseľné. Nových členov nemôžu prijať vo chvíli, keď je proti hoci len jediná z 26 súčasných členských krajín. Proti vstupu Rumunska vystupovalo skôr aj Holandsko a Švédsko. Teraz už zostalo Rakúsko v spore o rozšírenie o obe krajiny osamotené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet