Na hlavný obsah

Rakúsky lyžiar Matthias Mayer nečakane ukončil kariéru

Rozlúčil sa prehliadkou trate v talianskom Bormiu.

Rakúsky lyžiar Matthias Mayer nečakane ukončil kariéru
Rakúsky lyžiar Matthias Mayer. Foto: TASR/AP

Rakúsky lyžiar Matthias Mayer nečakane ukončil kariéru. Trojnásobný olympijský šampión ešte vo štvrtok (29. 12.) absolvoval prehliadku trate v talianskom Bormiu pred Super-G, no na štart pretekov Svetového pohára sa už nepostavil.

Tridsaťdvaročný Mayer získal v tejto sezóne 268 bodov. V celkovom hodnotení mu patrilo pred štvrtkovou súťažou 8. miesto, medzi zjazdármi bol na 6. priečke a v poradí super-G na 3. pozícii.

„Mám za sebou krásnu sezónu, v ktorej som získal tretie olympijské zlato. Dobre som začal aj túto, ale už mám toho skrátka dosť. Som v dobrom zdravotnom stave, pokojne som to mohol ťahať ďalej. Premýšľal som o tom už v lete. Mohlo to prísť kedykoľvek, aj oveľa skôr. Dnes som si skrátka povedal, že je ta správna chvíľa,“ uviedol pre agentúru APA.

Mayer získal zlato na troch olympijských hrách. V Soči 2014 triumfoval v zjazde. O štyri roky neskôr v Pjongčangu i v tomto roku v Pekingu v super-G. Z Číny má ešte aj bronz zo zjazdu. Vo Svetovom pohári si pripísal 11 víťazstiev a celkovo 45 pódiových umiestnení.

Končí aj Švajčiar Feuz

Pred vyše týždňom oznámil ukončenie kariéry aj švajčiarsky zjazdársky fenomén Beat Feuz. Olympijský víťaz z Pekingu vyhlásil, že sa so súťažnými svahmi definitívne rozlúči v druhej polovici januára na svojej obľúbenej zjazdovke v rakúskom Kitzbüheli.

„Po šestnástich rokoch v kolotoči Svetového pohára sa 21. januára moja aktívna súťažná kariéra skončí. Teším sa, že si ešte raz budem môcť vychutnať moje obľúbené preteky vo Wengene a Kitzbüheli,“ uviedol 35-ročný Feuz vo vyhlásení zverejnenom na webstránke Švajčiarskeho lyžiarskeho zväzu.

Feuz vyhral počas svojej bohatej kariéry 16 pretekov Svetového pohára, z toho 13-krát triumfoval v zjazde. Malý krištáľový glóbus vo svojej hlavnej disciplíne získal celkovo štyrikrát (2018-2021).

Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz.
Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz.Foto: TASR/AP

Zlatú medailu v zjazde získal na ZOH 2022 v Pekingu i na MS 2017 v St. Moritzi. Na svetových šampionátoch si v kráľovskej alpskej disciplíne vyjazdil aj dva bronzy, zo ZOH 2018 v Pjongčangu si odniesol striebro zo super-G a bronz zo zjazdu.

„Ísť do rizika a jazdiť na hrane – to boli dlhé roky moja vášeň. Môj pocit bol často kľúčom k mojim úspechom. Teraz mi však môj pocit hovorí, že som dosiahol fyzické hranice,“ citovala Feuza agentúra APA.

Podujatie v Kitzbüheli je naplánované na 20.-22. januára 2023. V piatok 20. januára a v sobotu 21. januára sú na programe dva zjazdy na legendárnej zjazdovke Streif, slávne hahnenkammské preteky ukončí tradične nedeľný slalom na Ganslernhangu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport