Na hlavný obsah

Rezort obrany plánuje v budúcom roku veľké investície

Najväčšou prioritou bude zabezpečiť nebo nad krajinou.

Rezort obrany plánuje v budúcom roku veľké investície
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rezort obrany aj v roku 2023 plánuje veľké investície. Tento rok pritom uzavrel dve veľké súťaže na obrnené vozidlá za vyše 2,1 miliardy eur. Najnovšie by vojaci mali dostať aj útočné pušky, nákladné vozidlá a v hre je aj nákup dronov. Najväčšou prioritou bude zabezpečiť nebo nad Slovenskom.

Ministerstvo obrany nakúpilo v roku 2022 pásové a kolesové obrnené transportéry za 2,13 miliardy eur. Aj napriek tomu chce v budúcom roku nakúpiť útočné pušky za približne 100 miliónov eur.

Tie by nahradili staré samopaly vzor 58. Nákupný zoznam sa pri nových samopaloch nekončí. „Nákladné vozidlá rôzneho typu, takisto je otvorená otázka protivzdušnej obrany, dronovej techniky, ale aj implementácia prostriedkov, ktoré sme zabezpečili počas tohto roka,“ povedal štátny tajomník rezort obrany Marian Majer.

„Mali by to byť drony rôznej kategórie. Hovorilo sa o tureckých dronoch Bajraktar. Hovorí sa aj o ďalších dronoch, či už na prieskumné alebo bojové účely,“ povedal generál vo výslužbe Pavel Macko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Systém protivzdušnej obrany S 300 sovietskej výroby zobral na jar so sebou na Ukrajinu dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO).

Následne spojenci z NATO na Slovensku rozmiestnili štyri batérie amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. Jednu z nich už Holanďania stiahli na jeseň. V priebehu budúceho roka si ďalšie dve zoberú späť Nemci.

Opozícia sa obáva

„Slovensko ostane bez ochrany svojho vzdušného priestoru. Iné krajiny už protivzdušnú obranu riešia, Slovensko to zatiaľ v pláne nemá,“ uviedol poslanec Peter Kmec (Hlas-SD).

Generál vo výslužbe Macko však obavy o slovenské nebo nemá. „Sme súčasťou integrovaného vzdušného systému a priestoru Severoatlantickej aliancie. Naši spojenci nám pomôžu, ale z dlhodobého hľadiska si musíme zaobstarať svoje prostriedky,“ dodal.

Opozícia sa obáva, či rezortu obrany ostanú na sľubované nákupy po tohtoročných investíciách peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko