Na hlavný obsah

Riaditeľ Trumpovej prezidentskej kancelárie vraj po voľbách pálil v krbe dokumenty

Či obžalujú Trumpa nie je stále isté.

Riaditeľ Trumpovej prezidentskej kancelárie vraj po voľbách pálil v krbe dokumenty
Na snímke riaditeľ Trumpovej prezidentskej kancelárie Mark Meadows. Foto: ČTK/AP/Tom Williams

Komisia amerického Kongresu vyšetrujúca násilnosti zo 6. januára 2021 zverejnila ďalšie časti záverečnej správy. Tie odhaľujú podozrivé praktiky v Bielom dome pod vedením Donalda Trumpa tesne pred útokom jeho stúpencom na Kapitol, ktoré môžu viesť k obžalobe.

Zameriava sa najmä na úlohu riaditeľa prezidentskej kancelárie. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Správa komisie sa opiera o kľúčovú výpoveď svedkyne Cassidy Hutchinsonovej, ktorá v „Trumpovom“ Bielom dome pracovala. Tá údajne videla šéfa prezidentskej kancelárie Marka Meadowsa ako v kritickom období po prehratých voľbách opakovane pálil v krbe rôzne dokumenty.

V tom čase sa ľudia z okolia Donalda Trumpa snažili nájsť spôsob, ako miliardára udržať pri moci. „Ani Richard Nixon nespálil povestné nahrávky, ktoré ho zničili. Toto je neuveriteľné. Dialo sa to v dobe po voľbách a pred šiestym januárom, čo je podozrivé. Nevieme či spálené dokumenty mali byť podľa zákona archivované. Ale pokiaľ nešlo o nákupný zoznam od manželky, tak má Mark Meadows vážny problém,“ zhodnotila politická analytička CNN Gloria Borgerová.

Obžalujú Donalda Trumpa?

Profesorka práva Jennifer Rodgersová z Kolumbijskej univerzity však upozornila na to, že prokurátor musí pred obžalovaním Marka Meadowsa nájsť presvedčivé dôkazy. „Takmer všetko v Bielom dome musí byť podľa zákona archivované. Je pravdepodobné, že spálením dokumentov Meadows porušil zákon. Problém je, že obsah dokumentov nepoznáme a pred súdom musia byť dôkazy presvedčivé,“ povedala.

Správa z vyšetrovania tiež obsahuje výpovede, ktoré dokazujú, že právnik Bieleho domu John Eastman vedel o protizákonnosti jeho návrhu na udržanie Donalda Trumpa pri moci. Chcel, aby viceprezident Mike Pence odmietol 6. januára v Kongrese certifikovať výsledky volieb. Pence tlaku Eastmana a Trumpa odolal a výsledky volieb certifikoval.

Vyšetrovacia komisia Kongresu odporučila ministerstvu spravodlivosti obžalovať bývalého prezidenta aj jeho právnika. Momentálne nie je jasné, či sa tak naozaj stane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál