Na hlavný obsah

Rómska komunita prežíva Vianoce v skromných príbytkoch, no pri plných stoloch

Ich tradície sú najmä o jedle, súdržnosti a radosti.

Rómska komunita prežíva Vianoce v skromných príbytkoch, no pri plných stoloch
Vianočné sviatky v rómskej komunite. Foto: RTVS

Rómska komunita prežíva vianočné sviatky síce v skromných príbytkoch, ale za to pri plných stoloch. Tradície, ktoré Rómovia dodržiavajú, sú najmä o jedle, súdržnosti a radosti, ktorá je prirodzenou súčasťou ich komunitného života.

Rómska osada Hlboké v Liptovskom Mikuláši je najvačšou rómskou komunitou na Liptove. Žijú tu najmä sociálne slabšie rodiny. Na Vianoce sa však tešia rovnako ako ľudia, ktorí majú dostatok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Najviac sa tešíme keď varia, keď sa pečú koláče, keď sme celá rodina spolu,“ uviedol Ján Puška, obyvateľ osady Hlboké.

A o rodinnej atmosfére a súdržnosti svedčí aj ochota deliť sa. Nielen s rodinou, ale aj so susedmi. Aj keď v rómskej osade môžu na prvý pohľad vyzerať Vianoce chudobne, domácnosti majú bohato prestreté stoly.

K dobrému jedlu patrí oslava. Narodenie Ježiša Krista, oslavujú v rómskej osade v Hlbokom tak ako každé iné narodeniny. Hoci Rómovia žijú v skromných príbytkoch, na Vianoce chcú ukázať okoliu, že vedia byť pohostinní a žijú v dostatku. Veď ako hovoria, peniaze sú na to, aby sa minuli na jedlo.

“Mne nechýba nič, keď druhým, ale mne nie,“ dodala Ľubomíra Balážová, obyvateľka osady Hlboké.

Tradičné rómske jedlá, napríklad bezmäsitú klobásu Goja, v tejto komunite už nenájdete. Ich Vianoce sa prispôsobujú bohatej ponuke obchodov, a tak na stoloch prevládajú mäsové produkty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny