Na hlavný obsah

Rusi posielajú na front hudobníkov a umelcov, aby posilnili morálku vojakov

Snažia sa vytvoriť tzv. kreatívne brigády.

Rusi posielajú na front hudobníkov a umelcov, aby posilnili morálku vojakov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Rusko plánuje posilniť morálku vojakov na fronte umeleckými jednotkami – opernými spevákmi, hudobníkmi či cirkusantami. Takzvané kreatívne brigády ruská armáda vytvorí z mobilizovaných vojakov, ale aj profesionálnych umelcov, ktorí vraj narukujú dobrovoľne.

Bežných obyvateľov už vyzvali, aby odovzdali armáde hudobné nástroje. Špeciálne útvary vznikajú v čase, keď analytici upozorňujú na zlý stav ruskej armády. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková.

Pieseň Svätá vojna sa stala v Sovietskom zväze jednou z najznámejších skladieb počas druhej svetovej vojny. Na fronte ju vojakom spieval aj Zbor Červenej armády, neskôr známy ako Alexandrovci. Jej cieľom bolo povzbudiť morálku vojakov v boji s nacistickým Nemeckom.

O podobný krok sa Moskva snaží aj teraz, a to aj napriek tomu, že Rusi sa tentoraz nebránia, ale sami napadli suverénny štát. Na Ukrajinu budú posielať hudobníkov, ktorí majú zabaviť vojakov. Generál vo výslužbe Pavel Macko konštatuje, že takéto pozdvihnutie morálky armády nie je výnimočné.

„Účelom takýchto umelecko-zábavných telies je rozptýliť vojakov, na chvíľku ich vytrhnúť z virvaru boja a uvoľniť napätie, ktoré prežívajú. Akokoľvek sa nám to zdá možno smiešne, v realite to funguje,“ vysvetlil Macko.

Nevidia zmysel, prečo bojovať

Úpadok morálky podľa pozorovateľov spôsobujú neúspechy na fronte, vysoký počet mŕtvych, nedostatok vybavenia, ale aj fakt, že mnohí Rusi nevidia zmysel toho, prečo bojujú.

„To nie je vojna, ktorá by bola za ochranu svojej vlasti. Teda to, čo zažili Rusi počas druhej svetovej vojny – takzvanú veľkú vlasteneckú vojnu. Tú zažívajú teraz Ukrajinci. Ich morálka je vyššia už len z toho dôvodu, že nemajú kam ustúpiť. Jednoducho chránia svoje rodiny, najbližších a krajinu,“ dodal Macko.

Podľa zistení amerického denníka The New York Times môže byť ruské zlyhanie vo vojne ešte väčšie, ako sa doteraz predpokladalo. Takzvaná „špeciálna vojenská operácia“ mala pôvodne trvať iba niekoľko dní, natiahla sa však na niekoľko mesiacov.

Ako jeden z dôvodov denník uvádza izolovanosť a nedôverčivosť ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý začal útok bez toho, aby sa poradil s odborníkmi. Šéf Kremľa podľa novín neodhadol stav vlastnej armády, ani odhodlanosť Ukrajincov bojovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál