Na hlavný obsah

Rusi sa ďalej snažia ovládnuť ukrajinský Bachmut

Podľa expertov by to však malo len symbolickú hodnotu.

Rusi sa ďalej snažia ovládnuť ukrajinský Bachmut
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská armáda na východe Ukrajiny sústreďuje svoje sily na zhruba 15 kilometrov dlhý úsek frontu pri meste Bachmut v Doneckej oblasti, ktoré sa snaží dobyť. Podľa sobotňajšej (3. 12.) správy britskej rozviedky ruské jednotky v posledných dňoch zaznamenali čiastkové úspechy južne od mesta pri riečke Bachmutka.

Podľa Britov by však aj prípadné dobytie Bachmutu malo skôr symbolickú hodnotu, pretože strategicky by Rusom v postupe príliš nepomohlo.

„Existuje tu reálna možnosť, že dobytie Bachmutu sa stalo pre Rusko primárne symbolickým, politickým cieľom,“ uvádza sa v hodnotení britskej tajnej služby. Podľa nich by síce mohli Rusi z Bachmutu útočiť na oblasti okolo miest Kramatorsk a Slovjansk. Ich ofenzíva je však „neúmerne nákladná vzhľadom na možné zisky“.

„Za posledný deň ozbrojené sily Ukrajiny odrazili ruské útoky blízko obcí Červonopopivka v Luhanskej oblasti a Soledar, Opytne, Nevelske, Krasnohorivka a Marjinka v Doneckej oblasti,“ uvádza vo svojej rannej zvodke ukrajinský generálny štáb.

Podľa neho ruské jednotky ďalej ostreľujú civilnú infraštruktúru a sústredia sa na ofenzívu smerom na mestá Bachmut a Avdijivka.

Podľa správy analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) si Rusko snaží pripraviť podmienky na rokovanie o možnej demilitarizácii Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú jeho jednotky okupujú.

Podľa ISW Moskva chce rokovania podmieniť tým, že Kyjev poskytne záruky nerušenej prepravy ropy ropovodom Družba do Európy. „Rusko by však pravdepodobne takúto dohodu porušilo a z jej nedodržania by obvinilo Ukrajinu,“ tvrdia americkí analytici.

Návrat zajatcov

Z ruského zajatia počas vojny na Ukrajine doposiaľ oslobodili viac ako 1 000 jej občanov, uviedol v piatok (2. 12.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom stanica Sky News.

Ukrajinský líder vo večernom vyjadrení zverejnenom na sociálnej sieti súčasne zdôraznil, že jeho krajina musí zabezpečiť návrat všetkých svojich občanov, ktorí sa dostali do zajatia ruských síl.

Rusko a Ukrajina sa počas vojny, ktorú Moskva rozpútala napadnutím susednej krajiny vo februári tohto roka, opakovane dohodli na výmenách zajatcov. Najnovšiu výmenu zorganizovali tento piatok a obe krajiny pri nej prepustili po 50 príslušníkov ozbrojených síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet