Na hlavný obsah

Rusi vypálili na rozvodnú sieť Ukrajiny už viac než 1 000 rakiet, tvrdí šéf Ukrenerho

Napriek veľkému poškodeniu však stále funguje.

Rusi vypálili na rozvodnú sieť Ukrajiny už viac než 1 000 rakiet, tvrdí šéf Ukrenerho
Na snímke ruská vojnová loď odpaľuje rakety na cieľ na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruské sily vypálili na rozvodnú sieť Ukrajiny celkovo už viac než 1 000 striel a rakiet. Uviedol to šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj, ktorého citovala agentúra Interfax. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

Osem vĺn leteckých útokov na kritickú infraštruktúru vážne poškodilo rozvodnú sieť a viedlo to k núdzovým aj plánovaným výpadkom prúdu po celej Ukrajine. Kudryckyj však poznamenal, že sieť aj napriek veľkému poškodeniu stále funguje.

„Tieto útoky predstavujú najväčšiu ranu pre elektrickú sieť, akú kedy ľudstvo zažilo. Na elektrické zariadenia a vedenia vrátane rozvodní Rusi vypálili viac ako 1 000 striel a rakiet,“ vyhlásil šéf Ukrenerho. „Systém naďalej funguje,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že jeho krajina každým dňom navyšuje prerušené dodávky elektriny. Poznamenal však, že v metropole Kyjev i niekoľkých ďalších regiónoch pretrvávajú problémy.

„Nemali by sme zabúdať, že neexistuje možnosť obnovenia fungovania energetického systému na sto percent, ako to bolo pred začiatkom ruského energetického teroru,“ povedal Zelenskyj vo svojom večernom videoprejave. Dodal, že si to vyžiada určitý čas, a preto vo väčšine miest a okresov pokračujú plánované výpadky elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet