Na hlavný obsah

Ruská armáda popravila v Donbase 21 dezertérov, tvrdí ukrajinský generálny štáb

Medzi nimi sú aj odsúdení, ktorých naverbovali z väzníc.

Ruská armáda popravila v Donbase 21 dezertérov, tvrdí ukrajinský generálny štáb
Ruský vojak stojí pri zničenej budove po ostreľovaní v Donecku. Foto: TASR/AP

Ruská armáda zabila v ukrajinskom Donbase 21 ruských prebehlíkov, uviedol v utorok (6. 12.) ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej večernej správe. Uviedol, že medzi dezertérmi bolo 13 odsúdených, ktorých naverbovali z väzníc, aby bojovali.

Dvadsaťjeden vojakov utieklo so zbraňami z bojových pozícií 30. novembra pri obci Verchotorecká severne od Donecka. „Velenie ruských okupačných síl nariadilo ich chytiť a zlikvidovať. Do 5. decembra boli všetci dezertéri zabití,“ uvádza sa v správe ukrajinského generálneho štábu.

Britské ministerstvo obrany v novembri informovalo, že ruská armáda pravdepodobne začala na Ukrajine rozmiestňovať jednotky proti úteku, aby odradila ruských vojakov od úteku hrozbou, že ich zastrelí.

Minulý mesiac sa šírilo video, ktoré údajne zachytáva brutálne zbitie ruského žoldniera Jevgenija Nužina. V septembri sa vzdal na Ukrajine a ukrajinským novinárom povedal, že je pripravený zmeniť stranu.

Video bolo zverejnené na sociálnej sieti Telegram kanálom Grey Zone, ktorý je spojený s ruskou žoldnierskou skupinou Vagnerovcov. Jevgenij Prigožin, zakladateľ skupiny, označil video za „veľkolepé filmové dielo“. Skupina naverbovala tisíce odsúdených na boj na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet