Na hlavný obsah

Rusko bude chcieť získať ďalšie iránske drony a rakety, píše agentúra AP

Americkú administratívu to znepokojuje.

Rusko bude chcieť získať ďalšie iránske drony a rakety, píše agentúra AP
Ilustračná snímka - bezpilotné lietadlo/dron. Foto: TASR/AP

Rusko sa bude snažiť získať od Iránu ďalšie bezpilotné lietadlá a rakety určené pre vojnu na Ukrajine. Informovala o tom v noci na štvrtok (8. 12.) agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so záležitosťou.

Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej Národnej tajnej služby narastajú obavy, že Rusko sa môže snažiť získať od Iránu ďalšie pokročilé konvenčné zbrane. Americkú administratívu podľa tohto zdroja obzvlášť znepokojuje to, že by Irán mohol Rusko zásobovať raketami.

Nemenovaný diplomat OSN pre AP takisto uviedol, že Irán plánuje predať Rusku stovky rakiet a bezpilotných lietadiel, čo je podľa neho v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady (BR) OSN z roku 2015, ktorá nadväzovala na iránsku jadrovú dohodu.

Rusko ako signatár zmienenej dohody by tým rezolúciu porušilo. Kľúčovou otázkou tiež zostáva, čo Rusko dodá Iránu výmenou za drony a rakety, podotkol diplomat. Dodal, že dodávky zbraní ešte neodoslali, ale už prebehla objednávka.

Obavy z dodania ďalších zbraní do Ruska prichádzajú po tom, čo Irán v lete predal Rusku stovky útočných bezpilotných lietadiel, pripomína AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet