Na hlavný obsah

Rusko bude ďalej rozvíjať vojenský potenciál, vrátane jadrového, vyhlásil Putin

Ruskí vojaci musia dostať všetko, čo potrebujú, dodal.

Rusko bude ďalej rozvíjať vojenský potenciál, vrátane jadrového, vyhlásil Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko bude naďalej rozvíjať svoj vojenský potenciál, vrátane toho jadrového, vyhlásil v stredu (21. 12.) pri stretnutí s vedením ministerstva obrany ruský prezident Vladimir Putin. Na financovanie ruských ozbrojených síl sa podľa neho nevzťahujú žiadne obmedzenia, informovala agentúra TASS.

Šéf Kremľa okrem iného oznámil, že čoskoro do bojovej pohotovosti uvedú medzikontinentálnu balistickú raketu Sarmat či hypersonické strely.

„Ozbrojené sily a ich bojové schopnosti sa každým dňom neustále zlepšujú. Tento proces plánujeme aj ďalej rozvíjať,“ citovala Putina agentúra AFP. „Budeme aj naďalej udržiavať a zlepšovať bojovú pripravenosť našej jadrovej výzbroje,“ uviedol ruský vodca.

Ruskí vojaci musia dostať všetko, čo potrebujú, povedal Putin. „Vieme, že na bojisku nesmie ísť o žiadne maličkosti. Musíme venovať osobitnú pozornosť lekárničkám, potravinám, uniformám, obuvi, ochranným prilbám, nepriestrelným vestám, všetko musí byť na najmodernejšej a vysokej úrovni,“ uviedol.

Vojnu označil ako cennú skúsenosť pre armádu

Putin tiež upozornil, že vojna na Ukrajine, kam ruské vojská vpadli tento rok vo februári, je pre ruskú armádu cennou skúsenosťou pre ďalší rozvoj. Ukázala napríklad význam, aký majú na bojisku bezpilotné lietadlá, dodal ruský vodca.

Bojovej pripravenosti sa podľa Putina čoskoro dočká aj sľubovaná ťažká medzikontinentálna raketa Sarmat, ktorá môže podľa agentúry Reuters niesť jadrové hlavice a dosiahnuť aj Spojené štáty americké.

Moskva raketu testovala tento rok v apríli a vtedy uviedla, že ju chce do výzbroje zaradiť do konca tohto roka. Od začiatku januára chce tiež Kremeľ vybaviť ruskú námornú flotilu novými hypersonickými strelami Cirkon (Zirkon).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet