Na hlavný obsah

Rusko vyjadrilo podporu Srbsku v súvislosti so stúpajúcim napätím v Kosove

Podporuje jeho snahu ochrániť etnických Srbov v Kosove.

Rusko vyjadrilo podporu Srbsku v súvislosti so stúpajúcim napätím v Kosove
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Rusko podporuje Srbsko ako svojho spojenca v jeho snahe ochrániť etnických Srbov v Kosove, kde v týchto dňoch pribehujú protesty a blokády ciest. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Rusko veľmi podrobne sleduje, čo sa deje a ako sa zaisťujú práva Srbov. Podporujeme Belehrad vo všetkých krokoch, ktoré podniká,“ uviedol v stredu (28. 12.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zároveň odmietol tvrdenia kosovského ministra vnútra Xhelala Sfečlu, ktorý vyhlásil, že Srbsko sa pod vplyvom Ruska snaží destabilizovať situáciu v Kosove, a preto podporuje srbskú menšinu. „Srbsko je zvrchovaná krajina a je veľký omyl hľadať tu nejaký deštruktívny vplyv Ruska,“ povedal Peskov.

Podľa neho Srbsko len bráni práva Srbov, ktorí žijú v neľahkých podmienkach. „Je prirodzené, že reagujú tvrdo, keď sú tieto právo porušované,“ uviedol Peskov.

Uzatvorili najväčší hraničný priechod

Kosovo uzatvorilo v stredu svoj najväčší hraničný priechod po tom, čo ho na srbskej strane zablokovali demonštranti, aby týmto spôsobom prejavili podporu kosovským Srbom, ktorí odmietajú uznať nezávislosť Kosova.

Srbsko v pondelok (26. 12.) pre stúpajúce napätie medzi Prištinou a Belehradom uviedlo do stavu najvyššej pohotovosti svoju armádu.

Svoje znepokojenie s udalosťami na severe Kosova vyjadrilo v stredu aj Nemecko. Vyzvalo Belehrad, aby dal odstrániť „nelegálne“ barikády, ktoré Srbi vytvorili v severnom Kosove.

„Nacionalistická rétorika, ktorú v posledných týždňoch počujeme zo Srbska, je absolútne neakceptovateľná,“ uviedol hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí.

Blokády ciest na severe Kosova, kde žije prevažne srbská menšina, sa začali v polovici decembra po zatknutí bývalého srbského policajta za údajné napadnutie policajta v službe, pôvodom Albánca. Napätie v oblasti sa však vyostrilo ešte v novembri v dôsledku dlhého sporu týkajúceho sa evidenčných čísiel vozidiel.

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska. Belehrad to však odmieta uznať a považuje ho stále za súčasť svojho územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet