Na hlavný obsah

Samosprávy budú hospodáriť v rozpočtovom provizóriu

Je to pre nich veľkou neznámou.

Viac ako 40 % samospráv začne nový rok v rozpočtovom provizóriu. Hospodárenie v najbližších mesiacoch je pre nich veľkou neznámou.

Zostaviť vyrovnaný rozpočet je pre samosprávy problém. Výpadky z príjmov nahrádzajú zvyšovaním daní a poplatkov, a tiež pôžičkami.

Rozpočtové provizórium v praxi znamená, že v každom mesiaci samospráva nesmie prekročiť 1/12 z celkových výdavkov schváleného rozpočtu z predchádzajúceho roka.

„Práve výpadok príjmov je možné do určitej miery kompenzovať tým, že samosprávy zvýšia dane a zvýšia poplatky,“ vysvetlil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nový návrh rozpočtu v Košiciach budú riešiť na zastupiteľstve vo februári. V rozpočte Žiliny musia pokryť chýbajúcich 10 miliónov eur.

„Ak ich mám nejako rozdeliť, tak päť miliónov je napríklad školstvo, platy, dofinancovanie v dopravnom podniku, ktoré budeme musieť buď obmedzovať alebo hľadať na to zdroje,“ avizoval primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Zvýšenie rôznych poplatkov pre obyvateľov a pôžička vo výške 3,8 milióna eur by mali mestu pomôcť. Šetriť aj tak budú musieť, kde sa len dá.

Poslanci Banskej Bystrice už schválili na poslednom zastupiteľstve zvýšenie daní a poplatkov. „V praxi to znamená zvýšenie daní z nehnuteľností, aj poplatok za komunálny odpad. Pokiaľ ide o ostatné dane, ich nárast je zhruba o 20 %, čo kopíruje mieru inflácie od poslednej úpravy daní od roku 2019,“ priblížila hovorkyňa mesta Banská Bystrica Dominika Adamovičová.

Prenášanie ťarchy samospráv na samotných občanov označil analytik za vynútené kroky.

„Vláda náhlymi legislatívnymi zmenami spôsobila samosprávam výpadok príjmov – to je fakt. Takže samosprávy nebudú mať inú možnosť, ako zdvihnúť rôzne miestne poplatky alebo dane z nehnuteľností,“ povedal analytik inštitútu INEKO Matej Tunega.

Ako dlho bude trvať rozpočtové provizórium závisí od toho, kedy bude schválený štátny rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko