Na hlavný obsah

SaS: Koniec vlády je nevyhnutnosťou

Odmietla ponuku Igora Matoviča na jeho demisiu.

SaS: Koniec vlády je nevyhnutnosťou
Poslanec a predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

„Koniec vlády je nevyhnutnosťou,“ uviedla strana SaS v reakcii na štvrtkové (15. 12) vyhlásenie ministra financií Igora Matoviča a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) k podaniu demisie Matoviča.

Ako poznamenal líder SaS Richard Sulík, Slovensko je pol roka svedkom neustáleho chaosu a neprijateľného štýlu vládnutia. „Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽANO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer,“ vyhlásil Sulík.

Pripomenul, že návrh SaS vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z plánu obnovy. Podľa neho je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre liberálov neprijateľné.

„Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,“ podčiarkol Sulík.

Tarabovci zahlasujú za pád vlády

Nezaradení poslanci národnej rady okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR. Taraba považuje za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava. Podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby.

„Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽANO, ale aj Smeru-SD,“ podotkol Taraba.

Za pád vlády zahlasuje aj Borguľa

Stanovisko poslanca Martina Borguľu ostáva nemenné, plánuje zahlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Naďalej trvá na odchode ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

„Ministra s toľkými zlyhaniami profesionálnymi, osobnými, žiaľ, podporovať nemôžem,“ poznamenal. Ak by koalícia predložila návrh na posunutie hlasovania, Borguľa bude reagovať operatívne.

Parlament o 17.00 h hlasuje o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko