Na hlavný obsah

SaS podá návrh na vyslovenie nedôvery vláde

Strana vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze.

SaS podá návrh na vyslovenie nedôvery vláde
Líder strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Opozičná SaS podá do Národnej rady (NR) SR návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Vo štvrtok (1. 12.) o tom informovali predstavitelia strany.

Šéf liberálov Richard Sulík (SaS) vyhlásil, že vláda nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestala bojovať proti mafii a korupcii.

„Koalícia dávno prestal bojovať proti mafii a proti korupcii. Toto vidí každý. Ak by sme teraz neurobili nič, v riadnych voľbách, o 15 mesiacov, sa práve Robert Fico (Smer-SD) vráti tak, že možno tie voľby vyhrá, lebo jeho najväčším podporovateľom je Igor Matovič (OĽANO). Toto je fakt, preto musíme niečo spraviť,“ povedal Sulík.

Lepšie riešenie než súčasná vláda?

Podľa neho slov budú predčasné voľby, úradnícka vláda alebo iná nová koalícia lepším riešením než súčasná vláda. Pripomenul, že SaS chcela byť po odchode z koalície konštruktívnou opozíciou, podporovala vládne návrhy a chcela dať vláde Eduarda Hegera (OĽANO) šancu.

„Žiaľ, táto vláda stratila dôvod na existenciu, táto vláda škodí celému Slovensku. Čo akcia, to fiasko,“ podotkol.

Hovorí o hanbe a rozdeľovaní spoločnosti. Poukázal na to, že koalícia neodkázala zmeniť paragraf 363 Trestného poriadku, na ohrozenie čerpania financií z plánu obnovy, problémy pri rokovaní vlády s lekármi či na nezvládnutú migračnú krízu.

Sulík ozrejmil, že pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho z mimoparlamentného Hlasu-SD.

Deklaroval, že 20 poslancov z klubu SaS bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Tvrdí, že s nikým zatiaľ nerokovali o tom, kto ako zahlasuje.

Podľa rokovacieho poriadku NR SR je na zvolanie mimoriadnej schôdze potrebných 30 podpisov poslancov. Predseda parlamentu ju má zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Premiéra prekvapilo správanie sa Sulíka. Príde mu to ako jeho veľké pomýlenie a verí, že sa vráti z kratšej cesty späť. Ako dodal, nerozumie paktu Sulíka s Hlasom-SD. „Ak bude chcieť pred voľbami komukoľvek povedať, že neuvažuje o spolupráci s Hlasom-SD, tak po podpise hárku spolu s Pellegrinim mu nikto na Slovensku neuverí,“ poznamenal s tým, že každý demokrat v parlamente nemôže hlasovať za odvolanie súčasnej vlády. „Neviem si to predstaviť, ako by sa na druhý deň potom pozrel do zrkadla.“

Návrh podporí aj strana Hlas

Strana Hlas-SD podporí návrh na vyslovenie nedôvery vláde všetkými 11 poslancami. Vo štvrtok (1. 12.) o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Bude to opäť moment, kedy si poslanci oblečú dresy. Jasne ukážu, či sú za udržanie Igora Matoviča a Eduarda Hegera pri moci a za pokračovanie súčasného marazmu. Alebo sú za pád tejto zlej a neschopnej vlády,“ vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Podľa neho súčasná vláda vedie Slovensko „od desiatich k piatim“ a šíri chaos a nenávisť. Dodal, že ľudia pri nej „chudobnejú a nemajú žiadnu nádej na lepšiu budúcnosť.“

Jedinou alternatívou pre Hlas-SD v prípade pádu vlády sú predčasné voľby. „Žiadna úradnícka vláda, žiadna nová väčšina v parlamente – len a len ľudia môžu rozhodnúť, komu v týchto ťažkých časoch dajú mandát vyviesť Slovensko z krízy,“ zdôraznil Pellegrini.

Verí, že ak sa vysloví vláde nedôvera, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) začne s opozíciou rokovať o termíne predčasných volieb.

Reakcia Kollára

Mimoriadna schôdza NR SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde z dielne SaS bude zrejme vo štvrtok 8. decembra. Predpokladá to predseda NR SR Boris Kollár.

„Doteraz bol chaos na vláde, keď z tej vlády SaS odišla, máme ho tu. Je to strana, ktorá má potrebu povaliť každú vládu a potom prinášať chaos,“ vyhlásil Kollár. Dodal, že nevie, kto bude ešte chcieť ísť s SaS do vlády, keď každú povalí.

Uviedol tiež, že sa ešte bude rozprávať aj s poslancom Sme rodina Martinom Borguľom, ktorý avizoval hlasovanie za pád vlády. Kollár sa ho chce spýtať na jeho postoj a či je možné ho ešte zmeniť.

Vysvetlil, že Borguľa mal výhrady voči ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) a mrzelo ho, že ostal vo funkcii.

V súvislosti s termínom rokovania uviedol, že sa ešte poradí s partnermi, ale vidí to na štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko