Na hlavný obsah

Scenáre o rekonštrukcii vlády či predčasných voľbách v koalícii narážajú na odpor

Koalícia na pravdepodobne nedohodla na ústupkoch.

Scenáre o rekonštrukcii vlády či predčasných voľbách v koalícii narážajú na odpor
Sprava premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO). Foto: TASR

Jeden deň po odložení hlasovania o vyslovení nedôvery vláde nie je v koalícii pravdepodobne žiadna dohoda na konkrétnych ústupkoch. Najviac pravdepodobné scenáre, teda rekonštrukcia vlády alebo dohoda na predčasných voľbách, narážajú na odpor.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Čas ktorý si koalícia vybojovala na ďalšie rokovania o svojej budúcnosti sa už prelieva do druhej polovice. O aktuálnej situácii neinformovali ani predseda vlády Eduarda Hegera (OĽANO), ani minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Bude dobre, nebojte,“ poznamenal pred rokovaním kabinetu líder OĽANO. Klub mal v utorok (13. 12.) rokovať prakticky do noci. Občiansko-demokratickej platforme okolo Jána Budaja (nom. OĽANO) sa totiž nepáči možnosť, že by budúcnosť vlády visela na dohode o predčasných voľbách s nezaradenými poslancami Tomášom Tarabom a Štefanom a Tomášom Kuffovcami.

Preferuje skôr ďalšie rokovania so stranou SaS a prípadnú dohodu na rekonštrukcii kabinetu. Najviac sa pritom spomína najmä odchod Matoviča a Romana Mikulca (OĽANO). Odchodom ministra vnútra by si koalícia vedela získať hlas Martina Borguľu. Ten v utorok vystúpil z klubu Sme rodina. Mikulec opäť povedal, že nikam sa nechystá.

„Dal som sľub poslanca Národnej rady, kde som prisahal vernosť Slovenskej republike a že budem plniť mandát v prospech občanov, nie v prospech jedného poslanca,“ dodal.

Sme rodina preferuje iné možnosti

Prípadné odstúpenie ministra financií by mohlo zmeniť názor niektorých poslancov strany SaS. Novou požiadavkou liberálov však má byť aj odchod ministra spravodlivosti Viliama Karasa. Hnutie Sme rodina necháva personálnu otázku na koaličného partnera. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že preferujú inú možnosť.

„Dohoda na skrátení volebného obdobia, dajme tomu na september, výmenou za to, že bude schválený rozpočet a tým pádom sa bude môcť vyplácať energetická pomoc, je racionálne. Je to v prospech ľudí,“ skonštatoval

Podmienkou prípadných predčasných volieb je však zmena ústavy. Pri tom zas môže mať problém opozícia, ktorá preferuje skorší termín nie ten septembrový ale už júnový.

V stredu (14. 12.) sa objavil ďalší nespokojný poslanec z hnutia Sme rodina Patrik Linhart, ktorý dal Matovičovi ultimátum, aby rezortu pôdohospodárstva okamžite vyplatil peniaze na tzv. potravinový semafor inak príde koalícia o ďalší hlas.

O vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera sa bude hlasovať vo štvrtok (15. 12.). Začiatok hlasovania naplánovali na 17.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál