Na hlavný obsah

Šéf NATO vyzval na posilnenie dodávok zbraní pre Ukrajinu

Je to podľa neho najrýchlejšia cesta ku koncu konfliktu.

Šéf NATO vyzval na posilnenie dodávok zbraní pre Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval členské krajiny Aliancie, aby zosilneli dodávky zbraní Ukrajine. Vojenská podpora krajiny brániacej sa ozbrojenej agresii susedného Ruska je najrýchlejšou cestou k ukončeniu konfliktu, povedal v piatok (30. 12.) v rozhovore s agentúrou DPA.

„Môže to znieť paradoxne, ale vojenská podpora Ukrajiny je najrýchlejšou cestou k mieru,“ povedal Stoltenberg. Ruský prezident Vladimir Putin musí nadobudnúť presvedčenie, že nedosiahne svoj cieľ ovládnuť Ukrajinu. Potom by mohlo prísť na program dňa mierové riešenie, ktoré by zaručilo prežitie Ukrajiny ako nezávislého demokratického štátu, dodal Nor.

Ukrajina už dlho žiada spojencov o západné tanky a bojové vozidlá pechoty. Podľa ukrajinských zdrojov sa vedú rokovania o dodávkach nemeckých tankov Leopard 2 a bojových vozidiel pechoty Marder.

Kancelár Olaf Scholz však nechce vydať povolenie, ak obrnencov neposkytnú aj iní spojenci. Agentúra Bloomberg vo štvrtok (29. 12.) uviedla, že Spojené štáty zvažujú odovzdanie amerických bojových vozidiel pechoty Bradley.

„Samozrejme, vyzývam spojencov, aby robili viac,“ povedal Stoltenberg. „Je v našom bezpečnostnom záujme zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila a Putin prehral,“ dodal s tým, že diskusia by sa nemala zužovať iba na dodávky ďalších zbraňových systémov.

„Možno ešte dôležitejšie je, aby bol dostatok munície pre všetky systémy, ktoré sú už k dispozícii. Potreba munície a náhradných dielov je obrovská,“ upozornil.

Legitímne ukrajinské útoky

Generálny tajomník NATO tiež povedal, že považuje nedávne ukrajinské útoky na vojenské ciele v Rusku za úplne legitímne. „Každá krajina má právo brániť sa. Ukrajina tiež,“ povedal.

Naopak, Rusko podľa neho svojimi vzdušnými údermi na kritickú infraštruktúru Ukrajiny z posledných týždňov „útočí na civilistov“, pretože cieľom týchto útokov je zbaviť ukrajinské obyvateľstvo dodávok elektriny, tepla a vody.

Stoltenberg to povedal v súvislosti s nedávnymi útokmi na ruskú vojenskú leteckú základňu Engels, kde sú umiestnené strategické bombardéry, ktoré Rusko používa pre vypúšťanie striel určených na ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry.

Dňa 26. decembra tu pri útoku bezpilotného lietadla zomreli traja ruskí vojaci. „Podporujeme Ukrajinu v práve na sebaobranu,“ povedal Stoltenberg s pripomenutím Charty OSN, ktorá takéto právo zakladá.

Silná vojenská podpora Ukrajiny zo strany štátov NATO je citlivá záležitosť, pretože nemožno vylúčiť, že by ju Rusko mohlo zneužiť ako zámienku na útok na území Aliancie. NATO by potom muselo reagovať a v krajnom prípade by konflikt mohol skončiť vojnou medzi jadrovými mocnosťami, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet