Na hlavný obsah

Severná Kórea dodala zbrane ruskej Vagnerovej skupine, tvrdí Biely dom

Dokončili prvú dodávku.

Severná Kórea dodala zbrane ruskej Vagnerovej skupine, tvrdí Biely dom
Vlajka Severnej Kórey. Foto: pixabay.com

Severná Kórea dodala zbrane ruskej súkromnej vojenskej organizácii Vagnerova skupina, oznámil vo štvrtok (22. 12.) Biely dom. Skupina podľa USA s ministerstvom obrany a ďalšími ministerstvami „súperí“ o moc v Kremli. Informovala o tom agentúra AFP.

Spojené štáty na minulomesačný predaj rakiet a riadených striel pre pechotu zareagujú posilním sankcií proti Vagnerovej skupine. Ako uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, ide o porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

„Vagnerova skupina zháňa dodávateľov zbraní po celom svete, aby pomohla svojim vojenským operáciám na Ukrajine,“ povedal Kirby novinárom.

„Môžeme potvrdiť, že Severná Kórea dokončila prvú dodávku zbraní Vagnerovej skupine, ktorá za túto výzbroj zaplatila,“ dodal.

Kirby odhadol sumu, ktorú Vagnerova skupina minie počas bojov na Ukrajine, na vyše 100 miliónov dolárov.

„Vagnerova skupina sa vynára na scéne ako konkurenčné centrum moci voči ruskej armáde a niektorým ruským ministerstvám,“ spresnil Kirby.

Vagnerova skupina je súkromná armáda, nezávislá od ruských štátnych orgánov obrany a v súčasnoti sa podieľa na krvavom obliehaní mesta Bachmut na východe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet