Na hlavný obsah

Sexuálne násilie zo strany ruských vojakov výrazne vzrástlo

Týka sa všetkých pohlaví a vekových skupín.

Sexuálne násilie zo strany ruských vojakov výrazne vzrástlo
Ilustračná snímka násilia. Foto: Pixabay

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin odsúdil „dramatický nárast“ sexuálneho násilia zo strany ruských vojakov. Týka sa všetkých pohlaví a vekových skupín, detí aj starých ľudí.

Kostin to povedal v rozhovore pre denníky nemeckej mediálnej skupiny Funke a francúzske noviny Ouest-France. Informovala o tom agentúra DPA.

Ruskí vojaci podľa neho používajú sexuálne násilie cielene ako „spôsob vedenia vojny na poníženie Ukrajincov“. Zatiaľ čo pred štyrmi mesiacmi bolo zaregistrovaných len 40 prípadov sexuálneho násilia, teraz je to viac ako 110 prípadov a trend je výrazne rastúci. K tomu treba prirátať vysoký počet neohlásených prípadov.

„V mnohých prípadoch sú ľudia znásilnení, mučení a potom zabití ruskými vojakmi. Znásilnenia sa často dejú pred príbuznými a deťmi,“ tvrdí Kostin. Postihnuté sú najmä okupované oblasti. Podľa Kostina ruskí velitelia často znásilnenia nariaďovali alebo ich aspoň podporovali.

DPA poznamenala, že informácie poskytnuté generálnym prokurátorom nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Kostin ďalej uviedol, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých takmer 8 500 civilistov vrátane 440 detí. Zranenia utrpelo viac ako 11 000 civilistov. Generálna prokuratúra doteraz zaznamenala 50 197 prípadov vojnových zločinov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet