Na hlavný obsah

Si Ťin-Pching: Čína vstupuje do novej fázy boja proti koronavírusu

Prezident Číny to uviedol počas novoročného prejavu.

Si Ťin-Pching: Čína vstupuje do novej fázy boja proti koronavírusu
Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo svojom novoročnom prejave uviedol, že jeho krajina vstupuje do novej fázy v prístupe k boju proti šíreniu koronavírusu. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP. Čína teraz čelí výraznému nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom po tom, ako úrady tento mesiac uvoľnili prísne opatrenia proti jeho šíreniu.

Prezident uviedol, že Čína v boji proti koronavírusu prekonala bezprecedentné problémy a výzvy a že jej koronavírusová politika bola optimalizovaná tak, ako vývoj situácie vyžadoval. „Prevencia epidémie teraz vstupuje do novej fázy. Naďalej sa nachádzame v ťažkom období,“ povedal. „Pred nami je však svetlo nádeje,“ dodal.

Peking donedávna uplatňoval politiku nulovej tolerancie ku covidu zahŕňajúcu masové testovanie a rozsiahle uzávery. Nedávny odklon od tejto politiky viedol k nárastu počtu prípadov nákazy, ďalšiemu útlmu hospodárskej aktivity a obavám mnohých krajín z šírenia koronavírusu návštevníkmi z Číny.

Uvoľneniu politiky predchádzali rozsiahle protesty obyvateľov Číny. Viacerí z nich teraz dúfajú v návrat k normálu, niektorí však zostávajú voči vláde kritickí, napísala agentúra Reuters.

Vlna nových prípadov nákazy koronavírusom zahltila nemocnice i pohrebné ústavy po celej krajine. Analytici z britskej spoločnosti Airfinity odhadujú, že covid môže mať teraz v Číne na svedomí okolo 9 000 životov denne.

Šéf čínskeho národného centra pre infekčné choroby Čang Wen-chung uviedol, že v samotnom Šanghaji je teraz okolo desať miliónov nakazených. Odhadol, že približne 50 000 nakazených v tomto meste bude v nasledujúcich týždňoch potrebovať hospitalizáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet