Na hlavný obsah

Slavkovský formát: Migráciu podľa ministrov vyrieši spolupráca

Podľa Káčera je prioritou ochrana vonkajšej hranice schengenu.

vlajky Česka, Slovenska a Rakúska
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Nelegálna migrácia zostáva v Európskej únii problémom, ktorý si vyžaduje ďalšie spoločné riešenia. Aj to je výsledok rokovania ministrov zahraničných vecí krajín Slavkovského formátu, teda Slovenska, Česka a Rakúska.

Podľa slovenského šéfa diplomacie Rastislava Káčera by mala byť prioritou ochrana vonkajšej hranice schengenského priestoru. A nie kontrola vnútorných hraníc tak, ako sa to deje na hranici s Českom.

Príliv migrantov pociťujú všetky tri krajiny. V Česku už evidujú 100 000 žiadostí o azyl, čo je viac ako počas migračnej krízy pred šiestimi rokmi. Čísla rastú v celej Európe. Riešením je podľa šéfov diplomacií spolupráca.

„Musíme spolupracovať. Hľadáme európske riešenie, týka sa to nás všetkých. Skutočnosť, že potrebujeme viac hraničných kontrol vo vnútri schengenského priestoru dokazuje, že tento systém nefunguje,“ priblížil rakúsky šéf diplomacie Alexander Schallenberg.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Teraz príde dobré obdobie a zima spôsobí pokles migrácie. Vždy to tak bolo. Získavame dobrý čas na riešenie efektívnejších európskych riešení. Za mňa je zatváranie vnútorných hraníc extrémne riešenie, ktoré je proti občanom, ktoré je proti ekonomike,“ povedal Káčer.

Kontroly na slovensko-českých hraniciach zaviedli slovenskí susedia ešte koncom septembra. Pôvodne sa plánovali na minimálne 10 dní, trvajú však doteraz. „Hľadáme riešenia, aby Frontex bol aktívnejší, aby sa zo spoločného fondu dalo viac na ochranu,“ uviedol Káčer.

„Verím, že sa podarí nájsť také európske riešenia, ktoré umožnia, aby nebolo potrebné kontrolovať vnútornú schengenskú hranicu,“ zdôraznil český minister zahraničia Jan Lipavský.

Ministri sa najbližšie stretnú v januári vo Viedni, kde rokovanie šéfov diplomacií krajín Slavkovského formátu doplní aj indický minister zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko