Na hlavný obsah

Slováci preferujú počas zimy dovolenku v exotike než na Slovensku

Obsadenosť hotelov v SR nie je taká, ako bývala.

Slováci preferujú počas zimy dovolenku v exotike než na Slovensku
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Obsadenosť slovenských hotelov na sklonku roka nie je ani zďaleka taká, ako bývala. Hotelieri hovoria, že mnohí si už zimnú dovolenku dovoliť nemôžu, alebo ich skôr láka exotika pri mori. Cestovné kancelárie potvrdili, že záujem o dovolenku pri mori je vyšší než obyčajne.

V minulosti bol problém nájsť koncom novembra alebo začiatkom decembra voľné kapacity na dovolenku v tatranských hoteloch. Teraz ich je dostatok, hlásia hotelieri, podľa ktorých pandémia zmenila nákupné správanie ľudí. Rozhodovanie si nechávajú na poslednú chvíľu.

Ubytovacie služby u nás medziročne zdraželi o 10 až 20 percent. Podpíše sa to zrejme aj pod návštevnosťou hotelov. „Počet v porovnaní s minulými rokmi možno mierne klesne, klesne počet Slovákov. Časť z nich určite uprednostní exotiku, ale predpokladáme, že narastie počet zahraničných návštevníkov,“ uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Záujem o cestovanie v zimných mesiacoch do exotických krajín vzrástol. Dialo sa tak už počas minulého roka. Ale aj počas tejto sezóny sa dá naozaj povedať, že záujem je veľký,“ vysvetlil Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií.

Je to tak aj napriek tomu, že zdraželi aj služby v exotike, vrátane hotelových izieb. K najvyhľadávanejším destináciám, ktoré sú dostupné zo Slovenska v zimných mesiacoch, patria Egypt, Omán, Kapverdy, ale aj Maurícius, Seychely či Dubaj.

Zo zvýšeného záujmu sa teraz tešia skôr cestovné kancelárie, než slovenskí podnikatelia v turizme. Aspoň jeden týždeň dovolenky mimo svojho bydliska si pritom môže dovoliť iba tretina obyvateľstva SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko