Na hlavný obsah

Slovenská armáda si prevzala prvý tank Leopard 2

Nemecko postupne dodá 15 moderných strojov.

Slovenské ozbrojené sily prevzali prvý tank Leopard 2. Ťažkú mechanizovanú brigádu našej armády tvorí aktuálne 30 starších tankov T 72. Nemecko Slovensku postupne dodá celkovo 15 modernejších strojov. Ide o náhradu za vojenskú pomoc Ukrajine.

Pätnásť moderných bojových tankov má zvýšiť obranyschopnosť štátu. Slovensko takto tiež naplní svoj hlavný záväzok voči NATO, a to vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády, ktorá sa má využiť na obranu krajiny.

„Pre nás sú hlavné bojové tanky veľmi dôležité. Na Slovensku sme doteraz mali 30 tankov T-72, čo nebolo dostačujúce na to, aby sme mohli tento tankový prápor považovať za plnohodnotný,“ skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Samozrejme nemôžeme myslieť len na to, ako zbraňami podporovať Ukrajinu, ale musíme myslieť aj na to, aby sa tieto zbraňové systémy aj opravovali. Veľmi pekne ďakujem, že sme tak rýchlo našli aj pre toto riešenie,“ podotkla nemecká ministerka obrany Christine Lamrechtová.

V priebehu budúceho roka budú prichádzať postupne každý mesiac ďalšie tanky. Poputujú na slovenskú východnú hranicu. Naď tvrdí, že na Slovensko príde ďalších 14 Leoprad 2A4. „Budeme mať 45 týchto tankov, čiže tým pádom sa dostaneme na úroveň plnohodnotnú z hľadiska štandardného tankového práporu v rámci NATO,“ dodal.

Banky prejdú opravou vo výrobnom závode, aby boli schopné operačného nasadenia a tiež modernizáciou viacerých komponentov. Podľa bezpečnostného analytika ide pre Slovensko o výhodnú výmenu.

Podobnú dohodu uzavrela pred niekoľkými týždňami s Nemeckom aj Česká republika. Stane sa tak ďalším užívateľom tankov Leopard, čo vytvára väčší priestor na spoluprácu aj v rámci krajín V4.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko