Na hlavný obsah

Slovensko má ďalší zápis do nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO

Dostala sa tam tradícia chovu lipicanských koní.

UNESCO na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva zaradilo tradíciu chovu lipicanských koní. Ide o deviaty zápis Slovenska na tento zoznam. Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru o tom informovala vo štvrtok (1. 12.) na sociálnej sieti twitter.

Slovensko s touto nomináciou uspelo spolu s ďalšími siedmimi krajinami. Okrem Slovenska chov lipicanských koní do zoznamu UNESCO navrhlo Rakúsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Taliansko a Rumunsko a Slovinsko.

Tradícia chovu lipicanských koní sa pôvodne využívala pre habsburský cisársky dvor vo Viedni. Dnes lipicanské kone zohrávajú osobitnú úlohu v každodennom kultúrnom a spoločenskom živote na vidieku, píše UNESCO.

Ako uvádza portál Centra pre tradičnú ľudovú kultúru, Lipican patrí medzi najstaršie kultúrne plemená koní chované vo svete. Vyšľachtený bol v rakúsko-uhorskej monarchii (v žrebčíne Lipica na území dnešného Slovinska) ako elegantný, tvrdý karosiér pre cisárske dvory. Slúžiť mali na prepravu šľachty na dlhé vzdialenosti, na prezentáciu cisárskeho dvora i na výcvik jazdenia pre šľachtu

Samostatná história slovenského chovu plemena lipican začala po vzniku Československej republiky, kedy bol založený štátny žrebčín v Topoľčiankach. Ten nadviazal na kultúrne dedičstvo (cielená plemenitba, chovateľské praktiky, starostlivosť o kone a ich výcvik) rakúskej školy, pripomína Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru.

Agrorezort pripomína, že aktuálne má Národný žrebčín v Topoľčiankach v stajniach 202 jedincov lipicanov.

Kone sú súčasťou podujatí, osláv a slávností, ako sú požehnania koní, karnevalové sprievody a prehliadky. Kone zohrávajú kľúčovú úlohu aj v oblasti terapeutického jazdenia a udržateľného cestovného ruchu.

UNESCO pripomína, že chov lipicanských koní spája komunity už viac ako 450 rokov a vytvára silný pocit spoločnej identity, a to aj prostredníctvom odborného slovníka či úzkeho citového prepojenia medzi chovateľmi a koňmi.

Najvyššia forma ocenenia

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan podotkol, že zápis chovu lipicanov v Topoľčiankach do UNESCO vníma ako najvyššiu formu ocenenia jedinečnej šľachtiteľskej a chovateľskej činnosti celých generácií Slovákov.

„Blahoželám Národnému žrebčínu v Topoľčiankach, ktorý sa o zviditeľnenie celej našej krajiny vďaka zápisu do zoznamu UNESCO zaslúžil a želám jeho zamestnancom veľa energie do ďalšej chovateľskej činnosti, ktorou šíria dobré meno našej krajiny vo svete,“ uzatvoril Vlčan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko