Na hlavný obsah

Slovensko pošle Ukrajine stíhačky MiG-29

Rezort obrany ich uzemnil koncom augusta.

Slovensko pošle Ukrajine stíhačky MiG-29
Stíhačky MiG-29. Foto: RTVS

Slovensko je pripravené dodať Ukrajine stíhačky MiG-29. Potvrdil to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Slovenská delegácia o tom rokovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas návštevy Kyjeva.

Slovenské vzdušné sily majú k dispozícii jedenásť stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby. Plne letu schopné sú však len štyri. Po začatí vojny na Ukrajine vznikol problém s dodávkami náhradných dielov. Koncom augusta sa preto rezort obrany rozhodol stroje definitívne uzemniť. Nové využitie by teraz mohli nájsť na Ukrajine.

„S našimi partnermi v Severoatlantickej aliancii rokujeme o tom, ako to urobiť a garantovať, aby sa zachovala a posilnila naša obranyschopnosť a bezpečnosť,“ uviedol Káčer. Rokovania so spojencami o odovzdaní stíhačiek na Ukrajinu potvrdilo aj ministerstvo obrany.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Východným susedom by ich malo Slovensko doručiť v priebehu najbližších týždňov. Stroje MiG-29 využíva aj ukrajinská armáda, nebude preto musieť preškoľovať svojich pilotov.

„Lietadlá MiG-29 sú spolu s lietadlami SU-27 hlavným nosným typom a Ukrajinská strana ich vie veľmi kvalitne zhodnotiť. Počas tejto vojny sme zaznamenali aj integráciu západnej výzbroje do týchto lietadiel. Konkrétne teda išlo o protirádiolokačné strely HARM. Dodanie takýchto lietadiel by bolo pre Ukrajinu veľkým prínosom,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

Vzdušný priestor SR po uzemnení stíhačiek MiG chránia poľské stíhačky F-16 a české Grippeny. Stíhačky MiG-29 vo vzdušných silách SR nahradí 14 amerických strojov F-16. Prvé by mali na Slovensko prísť v prvej polovici roka 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko