Na hlavný obsah

Slovensko uzavrelo so Švédskom zmluvu na nákup 152 pásových vozidiel

Prvé kusy dodajú v roku 2025.

Slovensko uzavrelo so Švédskom zmluvu na nákup 152 pásových vozidiel
Na snímke pásové obrnené vozidlo CV90. Foto: Na snímke pásové obrnené vozidlo CV90.

Slovensko uzavrelo zmluvu na nákup 152 kusov pásových obrnených vozidiel CV90 MkIV s 35 mm kanónom. Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer v pondelok (12. 12.) v Švédskom kráľovstve podpísal medzivládnu dohodou so svojím švédskym náprotivkom Petrom Sandwallom.

Prvé kusy tejto vojenskej techniky na Slovensko dodajú v roku 2025. „Vozidlá tak postupne nahradia až polstoročnú dosluhujúcu techniku pozemných síl,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Na snímke podpisovanie dohody medzi Slovenskom a Švédskom.
Na snímke podpisovanie dohody medzi Slovenskom a Švédskom. Foto: Ministerstvo obrany SR

Okrem toho došlo vo Švédsku aj k podpisom ďalších prislúchajúcich kontraktov, a to so spoločnosťami BAE Systems a ZTS – ŠPECIÁL. Druhá z vymenovaných bude primárnym priemyselným partnerom tohto projektu. „Súčasťou podmienok Slovenska v rámci obstarávania bolo zapojenie slovenského obranného priemyslu,“ vysvetlil rezort.

„Švédske vozidlá CV-90 spĺňajú požiadavky Ozbrojených síl SR. Teší ma, že modernizácia armády postupuje za posledné dva roky tempom, aké tu nebolo desiatky rokov,” uviedol Majer.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) ide o „dôležitý krok k modernizácii ozbrojených síl Slovenska a zvyšovaniu obranyschopnosti“.

Ak by sa rovnaké vozidlá rozhodlo obstarať aj Česko, mohlo by to mať pozitívny vplyv na konečnú cenu. „Súčasťou kontraktu je aj klauzula odkazujúca na možnú zmenu finálnej sumy v zmysle množstevnej zľavy,“ dodal Naď.

Obstaranie pásových obrnených vozidiel schválila koncom júna vláda na návrh rezortu obrany. Celkové predpokladané náklady, vrátane odhadovaných nákladov na infraštruktúru, sú vo výške približne 1,688 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko