Na hlavný obsah

Sopka Mauna Loa na Havaji vybuchuje už štvrtý deň

Momentálne priamo neohrozuje obývané oblasti.

Sopka Mauna Loa na Havaji vybuchuje už štvrtý deň
Erupcia sopky Mauna Loa. Foto: Twitter/ NMás

Na najväčšom z Havajských ostrovov už štvrtý deň pokračuje erupcia sopky Mauna Loa. Láva vraj vyteká z viacerých jeho trhlín a momentálne priamo neohrozuje obývané oblasti. Miestne zdravotnícke úrady ale varujú pred zhoršenou kvalitou vzduchu, napísal dnes web stanice CNN.

„Najnebezpečnejší je oxid siričitý uvoľňujúci sa z trhlín, zvlášť pre ľudí s dýchacími ochoreniami, starších ľudí a deti,“ povedal CNN havajský guvernér David Ige.

Miestnym obyvateľom môže podľa Americkej geologickej služby (USGS) okrem vulkanických plynov znepríjemniť život aj popol a vlákna sopečného skla, takzvané vlasy Pelé, ktoré vietor môže rozniesť od sopky až kilometre ďaleko. Pelé je v tradičnom havajskom náboženstve bohyňou sopiek a ohňa.

Láva sa blíži k ceste

Láva z Mauna Loa, najväčšej aktívnej sopky na svete, podľa USGS neohrozuje obývané oblasti, blíži sa ale k ceste spájajúcej západ a východ ostrova. USGS prostredníctvom twitteru zdieľa mapy aj videá zobrazujúce pohyb lávy severným smerom teraz o zhruba 24 metrov za deň.

Dôležitá cesta je od žeravého prúdu vzdialená viac ako päť kilometrov. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho erupcia sopky potrvá.

„Havajské sopečné observatórium je schopné poskytnúť výstrahu 24 až 48 hodín vopred v prípade, že láva začne byť pre cestu nebezpečná a bude potrebné ju uzavrieť,“ povedal CNN Emmanuel Escalante, obyvateľ Hilo, najväčšieho mesta na ostrove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet