Na hlavný obsah

Španielske reštaurácie musia ponúkať odnos nedojedeného jedla so sebou

Ide o nový zákon pre boj proti plytvaniu potravinami.

Španielske reštaurácie musia ponúkať odnos nedojedeného jedla so sebou
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Španielske reštaurácie musia povinne ponúkať hosťom možnosť odniesť si nezjedené jedlo so sebou domov v recyklovateľnom obale. Stanovuje to nový zákon zameraný na boj proti plytvaniu potravinami, ktorý schválila vláda, napísal denník The Times.

Od začiatku januára sa navyše v Španielsku začnú zdaňovať obaly na jedno použitie. Predajne chcú preto motivovať zákazníkov, aby si do obchodov nosili vlastné znovupoužiteľné obaly.

Španieli podľa The Times každý rok vyhodia 1,2 milióna ton potravín, čo je 28,2 kilogramu na osobu. Ponuka obalov na odnos nezjedeného jedla z reštaurácií zadarmo má pomôcť toto množstvo znížiť.

Zákon tiež sľubuje stimuly obchodníkom, ktorí budú mať snahu predať zákazníkom tovar s blížiacim sa dátumom spotreby, alebo zeleninu a ovocie, ktoré nezodpovedajú estetickým štandardom.

Vláda tiež chce podstatne obmedziť používanie jednorazových obalov ich zdanením. Obchodníci preto radia zákazníkom, aby si na nákup nosili obaly vlastné.

Napríklad supermarkety Carrefour sľubujú zákazníkom, ktorí si pri pulte s lahôdkami či údeninami nakúpia do vlastného obalu, zľavu 0,15 centu za každý donesený obal až do výšky 0,45 centu na jeden nákup.

Menšie obchody môžu používať vlastné znovupoužiteľné sklenené, kovové alebo keramické obaly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet