Na hlavný obsah

Španielsky premiér oznámil protiinflačné opatrenia

Balík opatrení bude v hodnote desať miliárd eur.

Španielsky premiér oznámil protiinflačné opatrenia
Na snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok (27. 12.) oznámil ďalší balík protiinflačných opatrení v hodnote desať miliárd eur.

Chce na polroka znížiť sadzbu DPH na základné potraviny na nulu, a taktiež zrušiť štátnu dotáciu na pohonné hmoty. Ako uviedla agentúra Reuters, vláda v Madride od začiatku roka vynaložila na boj proti vysokej inflácii celkovo už 45 miliárd eur.

Sánchez na pravidelnej tlačovej konferencii pred koncom roka zdôraznil, že tento rok sa spája najmä s ústupom pandémie ochorenia COVID-19 a vojnou na Ukrajine, ktorú vo februári rozpútalo Rusko.

Podľa španielskeho denníka El País sa má zníženie DPH týkať najmä potravín dennej spotreby. Daň sa zníži zo štyroch percent na nulu na základné potraviny, ako je chlieb, múka, mliečne výrobky, ovocie a zelenina. Z desiatich percent sa zníži daň na päť percent na olej a cestoviny.

Príspevok 200 eur pre domácnosti

Viac ako 4,2 milióna domácností s ročným príjmom do 27 000 eur tiež dostane jednorazový príspevok 200 eur. Zároveň existujúci strop na ceny energií zostane v platnosti počas nasledujúcich šiestich mesiacov.

Na druhej strane, pohonné hmoty budú pre vodičov drahšie. Končí totiž platnosť príspevku na pohonné hmoty vo výške 20 centov za liter, ktorý vláda od jari tohto roku vo veľkej miere dotovala. Lacnejší benzín budú mať naďalej už len dopravcovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika