Na hlavný obsah

Srbi na severe Kosova demonštrovali proti postupu vlády v Prištine

Protesty boli nenásilné.

Srbi na severe Kosova demonštrovali proti postupu vlády v Prištine
Kosovskí Srbi nesú obrovskú srbskú zástavu počas protestu. Foto: TASR/AP

Tisíce etnických Srbov vo štvrtok demonštrovali v severnej časti Kosova proti „nespravodlivému“ postupu vlády v Prištine. Informovala o tom vo štvrtok (22. 12.) agentúra AFP. 

Hromadná demonštrácia sa konala neďaleko jednej z barikád, ktorú postavili kosovskí Srbi 10. decembra pobúrení zatknutím bývalého policajta. Paralyzovali tým dopravu cez dva hraničné priechody so Srbskom. 

Goran Rakič, predseda strany Srpska lista (Srbská kandidátka), tvrdil, že kosovská polícia Srbov „obťažuje“ každý deň. Miestni Srbi v novembri hromadne odstúpili zo všetkých verejných funkcií vrátane polície a na bezpečnostné vákuum museli byť nasadené jednotky etnických Albáncov.

„Sme na svojej vlastnej pôde, nemôžeme mlčať v spojitosti s nespravodlivosťou, bitím našich ľudí, nemôžeme súhlasiť, že sa potichu vytratíme,“ povedal Rakič počas štvrtkovej demonštrácie. Kosovská polícia uviedla, že zhromaždenie malo „nenásilný“ priebeh.

Napätie sa vystupňovalo, keď kosovské úrady naplánovali na 18. decembra regionálne voľby v oblastiach na severe, kde majú väčšinové zastúpenie Srbi. Strana SL sa rozhodla voľby bojkotovať.

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová 10. decembra krátko po postavení cestných barikád oznámila, že voľby presunú na 23. apríla budúceho roka. Polícia museli odvtedy čeliť niekoľkým útokom strelnými zbraňami a na hliadku policajnej misie EÚ v Kosove (EULEX) niekto hodil granát.

Minulý týždeň Belehrad požiadal mierové sily KFOR, aby 1 000 srbských vojakov mohlo vstúpiť na územie Kosova. Sily KFOR uviedli, že tento týždeň nasadili na severe Kosova „ďalšie jednotky a hliadky“ a dodali, že svoju prítomnosť v regióne posilňujú od októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet