Na hlavný obsah

Srbská armáda uviedla svoje jednotky do stavu zvýšenej pohotovosti

Neďaleko juhozápadných hraníc s Kosovom.

Srbská armáda uviedla svoje jednotky do stavu zvýšenej pohotovosti
Na ilustračnej snímke sú vlajky Kosova a Srbska. Foto: Unsplash/ Koláž RTVS

Srbská armáda uviedla v pondelok (26. 12.) večer na pokyn prezidenta Aleksandara Vučiča svoje jednotky do stavu zvýšenej pohotovosti. Reagovala tým na napätie v susednom Kosove. Informovala o tom agentúra AFP. Protestujúci kosovskí Srbi v pohraničnom kosovskom meste Mitrovica postavili aj nové barikády, uviedla agentúra Reuters.

„Srbský prezident nariadil srbskej armáde, aby bola v najvyššom stupni bojovej pripravenosti, teda na úrovni použitia ozbrojenej sily,“ povedal vo vyhlásení srbský minister obrany Miloš Vučević. „Nie je dôvod na paniku, ale dôvod na znepokojenie áno,“ citovala ho agentúra Reuters.

Náčelník generálneho štábu srbských ozbrojených síl Milan Mojsilović uviedol, že ho prezident Vučič vyslal ku hraniciam s Kosovom.

„Situácia je tam zložitá,“ povedal Mojsilović v nedeľu (25. 12.) večer v rozhovore s televíziou Pink cestou do mesta Raška na juhozápade krajiny, zhruba desať kilometrov od hraníc s Kosovom. Žiada si podľa neho „prítomnosť srbskej armády pozdĺž administratívnej línie“, čo je termín používaný srbskými orgánmi pre označenie hranice s Kosovom.

Podľa srbského ministerstva vnútra „všetky jednotky“ prechádzajú „okamžite pod velenie náčelníka generálneho štábu“.

Kosovská vláda chce barikády odstrániť a o súčinnosť žiada aj misiu Severoatlantickej aliancie KFOR. „Kosovo sa nezapojí do dialógu so zločineckými skupinami a treba obnoviť slobodu pohybu. Na žiadnej ceste by nemali byť barikády,“ uviedla vláda v pondelkovom vyhlásení. O umožnenie slobody pohybu žiada aj KFOR.

V pohraničí sa malo strieľať

Krátko pred odchodom generála Mojsiloviča do pohraničnej oblasti zverejnilo viacero srbských médií na sociálnych sieťach video, na ktorom sú počuť výstrely.

Situáciu opisujú ako „boj“, ku ktorému došlo, keď sa kosovské sily snažili rozobrať barikádu. Kosovská polícia to okamžite poprela a na svojom facebookovom profile napísala, že sa žiadnej streľby nezúčastnila.

Kosovské médiá uviedli, že v oblasti streľby sa nachádzala hliadka kosovských síl pod vedením kosovskej misie Severoatlantickej aliancie KFOR.

Hliadku KFOR mali podľa kosovského ministra vnútra Xhelala Sveçly napadnúť. Kosovská misia NATO oznámila, že vyšetruje streľbu zo „25. decembra v blízkosti hliadky misie NATO v Kosove“. „Nedošlo k žiadnym zraneniam ani materiálnym škodám,“ uviedla vo vyhlásení.

Srbská premiérka Ana Brnabičová minulý týždeň uviedla, že situácia s Kosovom je „na pokraji ozbrojeného konfliktu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet