Na hlavný obsah

Stan Lee svetu ponúkol akčných hrdinov s ľudskými vlastnosťami aj chybami

Narodil sa pred 100 rokmi.

Stan Lee svetu ponúkol akčných hrdinov s ľudskými vlastnosťami aj chybami
Na archívnej snímke tvorca komiksov Stan Lee. Foto: TASR/AP

Priekopník komiksov Stan Lee priniesol v 60. rokoch 20. storočia nový pohľad na obrázkové príbehy, keď na stránky časopisov priviedol postavu Spider-Mana.

Po ére neporaziteľných bojovníkov proti zlu na čele so Supermanom ponúkol čitateľom hrdinu, ktorý mal ľudské vlastnosti aj chyby. Vďaka tomu sa stal pre publikum oveľa prijateľnejším.

Lee stál pri zrode vydavateľstva Marvel a zostal aktívny až do vysokého veku. V stredu (28. 12.) si pripomíname 100. výročie jeho narodenia.

Od detstva miloval film

Stan Lee sa narodil ako Stanley Martin Lieber 28. decembra 1922 v newyorskom Manhattane. Jeho rodičia, Celia Lieberová (za slobodna Solomonová) a Jack Lieber boli rumunskí židia, ktorí sa prisťahovali do Spojených štátov.

Už v detstve ho uchvátili filmy. Podľa jeho slov najmä tie, v ktorých hral heroické postavy Errol Flynn.

„Ľudia stavajú mosty a robia lekársky výskum. Ja vytváram príbehy fiktívnych ľudí, ktorí sa správajú ako blázni.“

Stan lee, 2014

Neskôr sa rodina presťahovala do Bronxu, kde Stanley navštevoval strednú školu DeWitt Clinton High School. Bavilo ho písanie a sníval o tom, že raz napíše veľký americký román. Privyrábal si písaním nekrológov pre noviny, roznášaním sendvičov, ale aj prácou v kancelárii.

Po maturite mu strýko pomohol zamestnať sa vo vydavateľstve Timely (neskôr Marvel) Comics, kde mal na starosti jednoduché práce, ako napríklad napĺňanie pier atramentom. „Chodil som pre obedy, robil som korektúry, vymazával som ťahy ceruzkou z kresieb,“ spomínal po rokoch na svoje začiatky v tvorbe komiksov.

Pseudonym Stan Lee

V roku 1941 dostal príležitosť vypĺňať textové bubliny v komikse Captain America (Kapitán Amerika). Prvý raz použil pseudonym Stan Lee, čo je slovná hračka s jeho krstným menom Stanley.

Pseudonym používal, pretože sa tom čase ešte stále chcel stať „skutočným“ spisovateľom a nechcel, aby ho ľudia spájali s dekadentným žánrom, akým komiks vtedy ešte bol. Časom sa však pseudonym stal jeho občianskym menom. Krátko na to sa stal vo vydavateľstve redaktorom.

Na archívnej snímke americký autor komiksov Stan Lee.
Na archívnej snímke americký autor komiksov Stan Lee.Foto: Facebook/Stan Lee

V rokoch 1942 až 1945 slúžil v americkej armáde. Ku koncu 50. rokov 20. storočia redaktor vydavateľstva DC Comics Julius Schwartz oživil archetyp superhrdinu a zaznamenal veľký úspech s tímom komiksových hrdinov Liga spravodlivých (Justice League).

Akční hrdinovia s ľudskými vlastnosťami

Vydavateľ Martin Goodman z Marvelu oslovil Stana, aby takisto vytvoril niečo podobné. Dovtedy bezchybným akčným hrdinom písaným skôr pre detské publikum Stan Lee prepožičal ľudské vlastnosti.

Jeho hrdinom nechýba ľudskosť, majú chyby, môžu mať zlú náladu, hádať sa medzi sebou a dokonca pochybovať o sebe.

Ako prvý vytvoril tím superhrdinov s názvom Fantastic Four (Fantastická štvorka). Hneď na to sa preslávil vďaka svojim superhrdinom ako boli Spider-Man, X-Men, Iron Man, Avengers, Hulk, Thor, Daredevil a Doctor Strange.

Všetky projekty zastrešovalo vydavateľstvo Marvel Comics, v ktorom sa stal Stan Lee jedným z najvyššie postavených ľudí.

Na základe jeho príbehov nakrútili slávnu sériu filmov o Spider-Manovi či Iron Manovi. Po roku 2000 sa Stan Lee vrátil k svojej záľube stvárniť vo filmoch podľa jeho predlôh niektorú z vedľajších postáv. Vďaka tomu sa objavil v desiatkach filmov ako herec.

Najväčší vydavateľ komiksov na svete

Hoci Stan Lee začiatkom 70. rokov opustil spisovateľskú dráhu, zostal vydavateľom a spoločnosť, ktorú založil začiatkom 60. rokov, premenil zo skromného podniku na najväčšieho vydavateľa komiksov na svete.

Na archívnej snímke americký autor komiksov Stan Lee.
Na archívnej snímke americký autor komiksov Stan Lee.Foto: Facebook/Stan Lee

Jeho spoločnosť Marvel Entertainment kúpila v roku 2009 spoločnosť Walt Disney za štyri miliardy dolárov. „Ľudia stavajú mosty a robia lekársky výskum a ja vytváram príbehy fiktívnych ľudí, ktorí sa správajú ako blázni. Ale uvedomil som si, že ani zábavu nemožno len tak ľahko odmietnuť,“ povedal Lee v roku 2014.

V roku 2010 založil nadáciu Stan Lee Foundation, prostredníctvom ktorej pomáhal podporovať literatúru, vzdelávanie a umenie. Od roku 2012 bol aktívny na aj na platforme YouTube.

Americký autor komiksov Stan Lee pri odtláčaní svojich rúk a nôh do cementovej dlaždice v Čínskom divadle v Los Angeles.
Americký autor komiksov Stan Lee pri odtláčaní svojich rúk a nôh do cementovej dlaždice v Čínskom divadle v Los Angeles.Foto: TASR/AP

Oženil s Joan Clayton Boocockovou v roku 1947, s ktorou strávil 69 rokov až do jej smrti v roku 2017. V roku 1950 sa im narodila dcéra Joan Celia, ďalšia dcéra Jan Lee (1953) zomrela krátko po narodení.

Kráľ sveta komiksov zomrel vo veku 95 v dôsledku viacerých zdravotných problémov. Na otázku, či verí v Boha, odpovedal: „Poviem to takto. Nebudem sa snažiť vyzerať múdro. Naozaj neviem. Jednoducho neviem.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet