Na hlavný obsah

Štáty EÚ schválili deviaty balík sankcií proti Rusku

Obmedzí sa export materiálov a technológií využiteľných na vojenské účely.

Štáty EÚ schválili deviaty balík sankcií proti Rusku
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie v piatok (16. 12.) formálne schválili deviaty balík sankcií proti Rusku, ktorý má ďalej obmedziť možnosť pokračovania ruskej vojnovej agresie proti Ukrajine. Oznámila to Rada EÚ.

Európsky únia opätovne obmedzí export materiálov a technológií využiteľných na vojenské účely a zakáže investície do ruského banského priemyslu.

Sankčný zoznam sa rozšíri o 190 ľudí a subjektov vrátane členov vlády, sudcov Ústavného súdu či príbuzných oligarchov.

Európsky blok sa po tohtotýždňovom rokovaní zhodol na nových sankciách v čase, keď podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella začal režim ruského prezidenta Vladimira Putina využívať zimu ako zbraň proti Ukrajincom, ktorých útoky na infraštruktúru zámerne pripravujú o elektrinu či pitnú vodu.

„Budeme naďalej cieliť na ekonomiku a na tých, ktorí pomáhajú viesť túto brutálnu vojnu,“ uviedol dnes Borrell.

Sankcie aj proti politickým stranám a televíziám

Krajiny Únie opätovne obmedzia vývoz chemikálií, nervovoparalytických látok, elektroniky a IT komponentov, ktoré by Rusko mohlo využiť na vojenské účely. Ide okrem iného o vybavenie pre nočné videnie či navigačné systémy.

Zákaz exportu sa bude týkať napríklad motorov využívaných v dronoch, ktorými Moskva útočí na ukrajinské civilné ciele a energetickú infraštruktúru. Vzťahovať sa bude aj na vývoz do iných krajín, ktoré Rusku vojenské stroje dodávajú, napríklad do Iránu.

Zo zákazu banských investícií budú mať výnimku peniaze smerujúce do ťažby kriticky významných surovín.

Zoznam osôb a subjektov, ktorým únia zmrazila majetok a zakázala cesty na svoje územie, sa dnes rozšíri na 1 557.

Nanovo sa na ňom ocitá 190 ľudí a firiem, medzi nimi 12 členov vlády, desiatka sudcov ústavného súdu vrátane jeho predsedu či štyri desiatky zákonodarcov.

Postihy sa vzťahujú aj na päť ruských politických strán. Zasiahnu tiež desiatky predstaviteľov armády a separatistických regiónov, okrem iného v súvislosti s únosmi ukrajinských detí do Ruska. Na zoznam sa dostanú aj dve ďalšie ruské banky a jedna pobočka v únijnej krajine.

Zakáže sa vysielanie ďalších televíznych kanálov šíriacich ruskú propagandu: NTV, Rossija 1, REN TV a Pervyj kanal. Potrestaných bude v tejto súvislosti tiež niekoľko novinárov a verejných osobností.

Sankcie oficiálne vstúpia do platnosti zverejnením v Úradnom vestníku EÚ, čo by sa malo stať ešte počas piatka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet