Na hlavný obsah

Štedré odstupné za nevyčerpanú dovolenku

Dostali ich niektorí primátori či starostovia, ktorí skončili vo funkcii.

Štedré odstupné za nevyčerpanú dovolenku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nestihli si vyčerpať dovolenku a tak dostanú náhradu mzdy. Niektorí primátori či starostovia, ktorí vo funkcii skončili, dostali štedré odstupné. Zákon to povoľuje.

Po 16 rokoch nastala zmena v primátorskom kresle Detvy. Už bývalý primátor mesta Ján Šufliarský si nestihol vyčerpať dovolenku, spolu 44 dní. Za to podľa zákona dostane náhradu mzdy vo výške zhruba 9 400 eur.

„Dovolenku som si nemal kedy vyčerpať. Riešili sme 28 europrojektov, ktoré bolo treba dokončiť. Pre mesto som za tie roky spravil veľa,“ vysvetlil už bývalý primátor Detvy.

O preplatení rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Dovolenku si nestihol vyčerpať z viacerých dôvodov.

Súčasný primátor Detvy s vyplatením náhrady mzdy nesúhlasil. Napriek tomu, že to zákon umožňuje, ide podľa neho o veľký počet nevyčerpaných dní.

„Veľa je to finančne, ale aj z ľudského pohľadu. Voči zamestnancom mestského úradu je to trochu nefér. Oni mali povinnosť si čerpať dovolenku do konca roka,“ uviedol Branislav Baran, súčasný primátor Detvy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nejde o jediný prípad

Nejde o jediný prípad, keď si dosluhujúci primátor či starosta nechal preplatiť nevyčerpanú dovolenku.

Napríklad bývalá starostka bratislavského Starého Mesta dostala takmer 10 000 eur v hrubom za 47 dní dovolenky. Nárok na náhradu platu má primátor a starosta len po splnení niekoľkých podmienok.

„Musí podať žiadosť do zastupiteľstva, ktoré ju musí prerokovať. Platí to iba na dovolenky za predchádzajúci rok. Veľmi dôležité je, aby to bolo presne vyargumentované, prečo a za kých podmienok nemohol vyčerpať dovolenku,“ vysvetlil riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Primátorov a starostov môžu počas čerpania dovolenky zastúpiť ich zástupcovia. Aj im však vzniká nárok na mzdu za výkon dočasnej funkcie. Preto je rozhodnutie na vedení samosprávy, či je úspornejšie preplatiť dovolenku alebo zaplatiť za zastupovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny