Na hlavný obsah

Stovky Slovákov sa stali obeťami medzinárodného podvodu

Prípad vyšetruje polícia a pravdepodobne skončí na súde.

Stovky Slovákov sa stali obeťami medzinárodného podvodu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zaplatili za exotickú dovolenku, no zostali doma a bez peňazí. Stovky Slovákov sa stali obeťami internetových podvodníkov. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Eva z Bratislavy chcela na Silvestra vycestovať do tepla. Dovolenku na Malte si objednala cez portál oddychuj.sk a zaplatila za ňu 400 eur. Stala sa obeťou podvodu. Prestali s ňou komunikovať a peniaze jej nevrátili.

Takto oklamaných ľudí redakciu RTVS doposiaľ kontaktovalo viac ako sedemdesiat. Časť z nich mala v utorok (27. 12.) ráno odletieť na exotickú dovolenku.

Portál oddychuj.sk, cez ktorý oklamaní ľudia nakupovali, sa podarilo nasnímať, kým ešte fungoval. Dva dni pred Vianocami ho však vypli a telefónne čísla sú nedostupné.

Podľa odborníkov na cestovanie portál dlhodobo vykazoval známky podvodu. Ponúkal lacné zájazdy a mimoriadne zľavy. Napríklad dovolenku v Dominikánskej republike portál predával za približne 600 eur za osobu, pričom bežná cestovná kancelária ponúka takýto zájazd za viac než dvojnásobok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zistili sme, že cestovná kancelária nebola poistená voči insolventnosti na Slovensku ani v Českej republike. To je porušenie zákona a s tým cestovná kancelária nemôže podnikať,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkeš.

Nový majiteľ neodpovedá

Portál predával dovolenky pod hlavičkou dvoch firiem – českej a slovenskej. Spoločnosť MKLK 22 má sídlo v Bratislave. Jej konateľ však uviedol, že firmu predal ešte v auguste.

„Od tohto dátumu nie som konateľom ani spoločníkom danej spoločnosti. Teda ju ani neovládam a ani nemôžem v jej mene vykonávať žiadne úkony,“ uviedol v stanovisku konateľ spoločnosti MKLK 22 Michal Kaliak.

Novým majiteľom má byť Atila Hajdú s maďarským občianstvom. A práve on je tiež konateľom českej spoločnosti EasyTransfer, teda druhej firmy, ktorá vystupovala pod portálom oddychuj.sk. Na otázky RTVS však nereagoval.

Na základe hromadných trestných oznámení prípad vyšetruje polícia. Pravdepodobne skončí na súde. Na riešenie si tak poškodení možno počkajú dlhší čas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko