Na hlavný obsah

Štrajky v Británii paralyzujú verejné služby

Najviac na to doplácajú obyvatelia krajiny.

Štrajky v Británii paralyzujú verejné služby
Zdravotné sestry v Británii protestujú za vyššie platy. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo zažíva každý deň štrajky zamestnancov verejných služieb. Po železničiaroch a učiteľoch protestujú aj zdravotné sestry, šoféri sanitiek a do ulíc vyjdú aj pracovníci letísk a colníci. Požiadavky všetkých sú rovnaké – chcú vyššie platy.

Ak to vláda neprijme, budú štrajkovať aj v budúcom roku. Predstavitelia NHS, teda zdravotného systému, už teraz varujú pred kritickým výpadkom služieb. Kabinet premiéra Rishiho Sunaka odmieta vyhrážky odborov a povedal, že o platoch sa baviť nebude.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Desiatky tisíc zamestnancov nemocníc vrátane šoférov sanitiek plánujú demonštrovať naprieč mestami Británie. S ponukou zvýšenia platov o štyri percentá nie sú spokojní. Argumentujú infláciou, ktorá dosahuje výšku 11 percent.

Minister zdravotníctva Steve Barclay hovorí, že dvere do jeho kabinetu sú stále otvorené. Nevidí prekážky v konštruktívnej debate a chce vyjsť odborom v ústrety. Vláda podľa neho už pristúpila na lepšie zmluvné podmienky, aké mali zdravotníci doteraz.

O vyšších platoch sa však odmieta baviť, pretože ich výšku už určila nezávislá komisia pre mzdy pracovníkov vo verejnom sektore.

Dlhodobo podhodnotené zdravotníctvo

Na patovú situáciu najviac doplácajú obyvatelia krajiny. Pani Elizabeth Daviesová (93) si pri páde doma zlomila bedrový kĺb. V agonickej bolesti čakala na sanitku 25 hodín. Jej rodina obvinila záchranné služby z neprofesionality.

Záchranná služba sa jej ospravedlnila, no jedným dychom varovala ľudí, aby si počas štrajkov dávali zvýšený pozor a nevenovali sa nebezpečným aktivitám.

Manažér rýchlej zdravotnej služby James pre RTVS hovorí, že záchranné služby budú fungovať v obmedzenom režime, a to aj napriek tomu, že bude pomáhať armáda. Asi deväť z desiatich urgentných príjmov nebude akceptovať pacientov.

Mrzí ho to, no nevidí iné východisko. Zdravotníctvo je dlhodobo podhodnotené – ako platovo, tak aj personálne, a preto ľudia štrajkujú.

Vláda nasadila armádu, aby zaplnila výpadok pracovníkov. Vyšší dôstojníci však z tohto plánu neprejavujú nadšenie. Hovoria že, úlohou armády nie je pomáhať pracovníkom verejných služieb počas ich štrajku. Môže to podľa nich ovplyvniť morálku vojakov, ktorí zarábajú najmenej vo verejnom sektore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál