Na hlavný obsah

Strany sa dohodli na schválení štátneho rozpočtu

Podporia ho štyri strany.

Strany sa dohodli na schválení štátneho rozpočtu
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Strany sa dohodli na schválení štátneho rozpočtu. V utorok (20. 12.) to oznámili premiér Eduard Heger (OĽANO) a predseda strany SaS Richard Sulík. Rozpočet podľa predsedu vlády podporia štyri strany, a to OĽANO, SaS, Sme rodina a Za ľudí.

Návrh štátneho rozpočtu obsahuje trvalé zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na gastro a športoviská. Mala by zostať na úrovni 10 % aj po 31. marci 2023.

Zahŕňa tiež výdavkové limity podľa požiadaviek Európskej komisie či zdanenie ruskej ropy, avšak len na rok 2023, prepravy plynu, liehu a hazardu.

Rozpočet ráta aj s presunom financií do zdravotníctva v objeme 820 miliónov eur. Od roku 2024 plánujú zvýšiť odvod poistencov štátu na 4,5 %.

Rozpočet hovorí aj o zrušení poplatku za služby verejnosti (koncesionárskych poplatkov). Sulík vysvetlil, že verejnoprávny rozhlas a televízia bude financovaná celá zo štátneho rozpočtu. Návrh zahŕňa aj zrušenie ekoregistračnej dane za automobily.

Dodal, že ak sa rozpočet na budúci rok schváli, minister financií Igor Matovič (OĽANO) odstúpi z postu šéfa rezortu. V tom prípade by ho dočasne nahradil Eduard Heger. Sulík považuje Matovičovo odstúpenie za dôležitú časť dohody.

Premiér predpokladá, že sa pozmeňujúce body prerokujú do stredajšieho (21. 12.) večera a vo štvrtok (22. 12.) o 11.00 h sa rozpočet schváli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko