Na hlavný obsah

Strelec z permskej univerzity dostal doživotie

Šesť ľudí zabil, ďalších 47 zranil.

Strelec z permskej univerzity dostal doživotie
Permská univerzita, kde došlo k streľbe. Foto: TASR/AP

Krajský súd v Perme na východe európskej časti Ruska v stredu (28. 12.) poslal na doživotie do väzenia bývalého študenta miestnej univerzity, na ktorej mladík zabil šesť ľudí a 47 ďalších zranil.

Vlani 20. septembra vtedy 18-ročný študent práv Timur Bekmansurov začal v budove permskej univerzity strieľať z legálne držanej zbrane.

„Bekmansurov sa odsudzuje na doživotné odňatie slobody. Trest si odpyká vo väzenskom tábore so zvláštnym režimom,“ citovala agentúra Interfax sudcu Sergeja Korobejnikova.

Súd uznal obžalovaného za vinného z trestných činov vraždy šiestich ľudí, pokusu o vraždu 59 ľudí, úmyselného poškodenia majetku a pokusu o zavraždenie príslušníka justičného orgánu. Počas zatýkania študentov totiž vystrelil po jednom z policajtov.

Obžalovaný pred súdom síce priznal vinu, ale svoj motív nevysvetlil. Podľa agentúry netrpel závislosťou od drog ani duševnými ťažkosťami.

Bekmansurov v príspevku na sociálnych sieťach, ktorý krátko po tragickej udalosti stiahli, napísal, že jeho čin nesúvisí s politikou ani s náboženstvom, ale s nenávisťou.

Obhajoba žiadala nižší trest

Niektorí študenti sa pred útočníkom zavreli v posluchárňach univerzity, ktorých dvere sa snažili zabarikádovať, ďalší vyskočili z okna. Strelca zneškodnil dopravný policajt z hliadky, ktorá prišla k univerzite ako prvá.

„Vošiel do hlavného objektu, zatiaľ čo jeho kolega začal organizovať evakuáciu občanov,“ vysvetlila vtedy hovorkyňa ministerstva vnútra Irina Volková. Policajt podľa nej v budove zbadal ozbrojeného muža, ktorý niekoľkokrát vystrelil jeho smerom.

„Dopravný policajt opätoval paľbu a zločinca zranil. Pribehol k nemu, zneškodnil ho, a potom mu začal poskytovať prvú pomoc,“ opísala hovorkyňa.

Doživotie žiadala obžaloba. Obhajoba a sám obžalovaný prosili súd o miernejší trest s prihliadnutím na poľahčujúce okolnosti v podobe spolupráce s vyšetrovateľmi, úplného priznania viny, čistého trestného registra či zdravotného postihnutia.

Počas streľby na univerzite útočníka zastavil policajt, ktorý strelca zasiahol do nohy. Lekári mu potom amputovali nohu pod kolenom.

Súdna sieň bola podľa Interfaxu plná novinárov, ktorí prišli na vynesenie rozsudku. Jeho čítanie trvalo deväť hodín a počas tejto doby sa jednému z prítomných urobilo zle a musel opustiť sálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet