Na hlavný obsah

Štyri samosprávy budú súčasťou EuroVela

Na vybudovanie cyklochodníkov získali peniaze z eurofondov.

Štyri samosprávy budú súčasťou EuroVela
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

K cyklotrase EuroVelo 11 sa pripoja štyri samosprávy v okrese Sabinov. Na vybudovanie cyklochodníkov získali peniaze z eurofondov. Cyklisti sa tak už dostanú z Prešova do Lipian.

Nápad vytvoriť siete cyklotrás, ktoré by spájali európske mestá, vznikol pred takmer tridsiatimi rokmi. „Jeden vizionár, Lars Edigal Larsen, ktorý s týmto prišiel, navrhol sieť dlhú 60 000 kilometrov. Vtedy to bola utopická predstava,“ povedala regionálna koordinátorka EuroVela 11 Viera Štupáková.

Celkovo je naplánovaných štrnásť cyklotrás. Samotné EuroVelo 11 má spojiť Nordkap v Nórsku s gréckymi Aténami a povedie cez mestá ako Helsinki či Varšava. Ale aj cez východ Slovenska, kde bude spolu vyše 190 kilometrov cyklotrasy.

„Cyklistických cestičiek v Prešovskom kraji je postavených už dnes takmer 60 kilometrov. V Košickom kraji zhruba 15 kilometrov,“ dodala.

Napríklad vo Veľkom Šariši dokončili svoj úsek EuroVela pred dvoma rokmi. „Táto trasa od jej otvorenia láka mnoho cyklistov,“ uviedol primátor mesta Viliam Kall.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súčasťou EuroVela je aj most Sarus cez rieku Torysa. Most je pod kopcom, na ktorom je hrad Šariš a práve hrad pripomína. „Možno ani mnohí nevedeli, že tu je hore hrad. Dáva to predpoklad na rozvoj turizmu,“ dodal Kall.

Najnovšie sa dočkajú v Lipanoch a okolitých obciach. „EuroVelo môže prispieť k rozvoju cestovného ruchu v našej oblasti. Taktiež umožní dochádzať za prácou do miest, ako napríklad do Sabinova či do Lipian,“ uviedol starosta obce Červenica pri Sabinove Pavol Spodník.

Zatiaľ sa cyklotrasou nepodarilo prepojiť napríklad obe krajské mestá, teda Prešov a Košice. Projekt ešte len pripravujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny