Na hlavný obsah

Švédsko vyhostilo do Turecka muža odsúdeného za členstvo v kurdskej strane

Žiadosť o azyl mu severská krajine zamietla.

Švédsko vyhostilo do Turecka muža odsúdeného za členstvo v kurdskej strane
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Švédsko do Turecka vypovedalo odsúdeného člena Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara i Európska únia považujú za teroristickú organizáciu. Informovala o tom v sobotu (3. 12.) agentúra Anadolu.

Podľa nej Mahmut Tat priletel do Turecka v piatok (2. 12.) a v sobotu sa postaví pred súd. Nezhody Švédska a Turecka o vydávaní osôb, ktoré Ankara považuje za teroristov, tento rok zabrzdili proces vstupu škandinávskej krajiny do NATO.

Tata podľa Anadolu v Turecku odsúdili za členstvo v PKK na trest šesť rokov a desať mesiacov väzenia. Tomu sa snažil vyhnúť tým, že v roku 2015 odcestoval do Švédska, kde podal žiadosť o azyl. Tú mu zamietnutá a Švédsko tureckého občana vyhostilo.

Práve otázka vydávania údajných teroristov je predmetom sporu medzi Švédskom a Tureckom. Ankara tvrdí, že im Švédsko poskytuje azyl, medzi teroristov však počíta napríklad aj členov hnutia duchovného Fethullaha Gülena, ktoré EÚ za teroristickú organizáciu nepovažuje. Turecko príslušníkov Gülenovho hnutia prenasleduje od neúspešného pokusu o puč v roku 2016.

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO tento rok v máji v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári. Vstup týchto severských krajín do Aliancie musí schváliť všetkých jej súčasných 30 členských krajín, z ktorých to už 28 urobilo. Neurobilo tak zatiaľ iba Turecko a Maďarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet