Na hlavný obsah

Svetová banka schválila nový balík pomoci pre Ukrajinu

Peniaze sú určené napríklad na zabezpečenie chodu základných služieb.

Svetová banka schválila nový balík pomoci pre Ukrajinu
Ilustračná snímka ukrajinskej vlajky. Foto: Unsplash

Svetová banka v utorok (20. 12.) oznámila, že schválila nový balík pomoci Ukrajine v hodnote 610 miliónov dolárov (približne 574,5 milióna dolárov eur). Tie sú určené na zabezpečenie chodu základných služieb a podporu zdravotnej starostlivosti počas prebiehajúcej vojny. Informovala o tom agentúra AFP.

Nový balík pomoci schválili v čase, keď ruská invázia „má naďalej ničivé ekonomické a humanitárne dôsledky“. Uviedol to vo vyhlásení prezident Svetovej banky David Malpass. Vojna podľa neho zasiahla zdravotnícky sektor, kritickú energetickú infraštruktúru i dopravné siete.

Päťsto miliónov dolárov má prostredníctvom pôžičky pomôcť s nákladmi súvisiacimi s prídavkami na deti a rodiny, platmi štátnych zamestnancov, ako aj s platbami za energie, spresňuje AFP.

„Zachovanie týchto dôležitých verejných služieb je nevyhnutné na obmedzenie úbytku ľudského kapitálu. Ako aj obnovu krajiny a jej ekonomiky po vojne,“ uviedla Svetová banka.

Posilnenie zdravotnej starostlivosti

Zvyšné finančné prostriedky idú na projekt zameraný na posilnenie primárnej zdravotnej starostlivosti a pokrytie zvyšujúceho sa dopytu po službách spojených s duševným zdravím a rehabilitáciou.

Svetová banka pripomenula, že do začiatku decembra bolo na Ukrajine zničených alebo poškodených 5,5 percenta štátnych zariadení poskytujúcich zdravotnú starostlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet