Na hlavný obsah

Taiwan predĺži povinnú vojenskú službu

Zo štyroch mesiacov na jeden rok.

Taiwan predĺži povinnú vojenskú službu
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Foto: TASR/AP

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v utorok (27. 12.) oznámila, že jej krajina predlžuje povinnú vojenskú službu zo štyroch mesiacov na jeden rok. Dôvodom je rastúca hrozba z Číny. Informovala o tom agentúra AFP.

Prezidentka povedala, že čínske zastrašovanie a hrozby pre Taiwan sú čoraz zreteľnejšie. „Súčasná štvormesačná vojenská služba nestačí na zvládnutie rýchlej a neustále sa meniacej situácie. Od roku 2024 sme sa preto rozhodli obnoviť ročnú vojenskú službu,“ uviedla. Dodala, že nikto nechce vojnu, ale „mier z neba nespadne“.

Cchaj spresnila, že predmetné rozhodnutie sa vzťahuje na mužov narodených po 1. januári 2005.

Povinná vojenská služba bola v minulosti na Taiwane, kedysi prísnej vojenskej diktatúre, medzi miestnymi obyvateľmi veľmi nepopulárna. Predchádzajúca vláda sa preto rozhodla skrátiť túto povinnosť z jedného roka na štyri mesiace. Vytvorili prevažne dobrovoľnícke sily, vysvetľuje AFP.

Nedávny prieskum verejnej mienky však ukázal, že vyše troch štvrtín Taiwančanov sa domnieva, že štvormesačná povinná vojenská služba v súčasnosti nestačí.

Čína v nedeľu nasadila v rámci vojenského cvičenia v okolí Taiwanu až 71 stíhačiek, ktoré prenikli do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ), uviedlo taiwanské ministerstvo obrany.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, a to aj napriek tomu, že tento ostrov má vlastnú nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu tento rok pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet