Na hlavný obsah

Takmer 45 000 ľudí žiada zákaz pyrotechniky, predajcovia nesúhlasia

Právomoc kontrolovať legislatívu by mohli mať obce, ale i enviropolícia.

Takmer 45 000 ľudí žiada zákaz pyrotechniky, predajcovia nesúhlasia
Ilustračná snímka ohňostroju. Foto: Unsplash

Takmer 45 000 ľudí žiada zákaz zábavnej pyrotechniky. Zvieratám spôsobuje zbytočné utrpenie a ohrozuje životné prostredie. Tvrdia to autori internetovej petície.

Asociácia predajcov pyrotechniky však namieta, že už teraz má Slovensko najprísnejšiu legislatívu z okolitých krajín.

Predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta hovorí, že hnutie Sme rodina presadzuje najmä zákaz v národných parkoch. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Zakázať predaj zábavnej pyrotechniky sa mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko a združenie Zvierací ombudsman snažili už vlani. Vtedy však na presadenie návrhu nenašli dostatočnú podporu.

Predsedníčka združenia Zuzana Stanová vysvetľuje, že ohňostroj zvieratám ubližuje. Majú totiž niekoľkonásobne citlivejší než ľudia.

„Aj ľudia ohňostroj vnímajú rušivo. Zvieratá to vnímajú mnohonásobne citlivejšie. Je to akoby nám pri uchu niečo vybuchovalo v sekundových alebo minútových intervaloch,“ vysvetlila.

Spoluautorka iniciatívy Tamara Stohlová z Progresívneho Slovenska dopĺňa, že pyrotechnika nemusí ubližovať len zvieratám. „Hovoríme o zásadnom vplyve na zdravie ľudí cez rôzne úrazy alebo dopady na psychické zdravie, ktoré pyrotechnika spôsobuje najmä u ľudí s poruchou autistického spektra,“ priblížila.

Asociácia predajcov pyrotechniky nesúhlasí

Asociácia predajcov pyrotechniky spustila rýchlu protiofenzívu. Predseda Tomáš Šmitala uverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom tvrdí, že už aj tak má Slovensko prísnu legislatívu. Fanúšikov pyrotechniky vyzýva podpísať petíciu za voľný predaj.

„V Poľsku si môžete pyrotechniku celý rok strieľať, rovnako tak aj v Česku. Spomedzi okolitých krajín máme najprísnejší zákaz a chcú zaviesť absolútny zákaz,“ uviedol vo videu.

Táto petícia má však len niečo cez 5 500 podpisov. Progresívci hovoria, že nejde o absolútny zákaz. Ten by sa mal týkať len petárd či inej hlučnej pyrotechniky. Ohňostrojov by sa dotklo len obmedzenie.

To, či by mal takýto návrh šancu na schválenie, zatiaľ nie je jasné. Zaoberala sa ním pracovná skupina parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Právomoc kontrolovať legislatívu

Podľa predsedu Jaroslava Karahutu je zákaz dôležitý najmä v chránených územiach. „Chceme zakázať určité druhy pyrotechnických zariadení. Špeciálne sa chceme zamerať na národné parky, pretože sú perlou Slovenska, ktorú chceme chrániť,“ vysvetlil.

Doplnil, že v návrhu ešte nie je definované, kto by mal legislatívu kontrolovať. Právomoc môžu získať obce, mestská polícia, ale aj enviropolícia. Rokovať o ňom sa bude pravdepodobne v jarných mesiacoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál