Na hlavný obsah

Talianska vláda sprísnila pravidlá pre lode zachraňujúce migrantov

Za nedodržanie pravidiel hrozia vysoké pokuty.

Talianska vláda sprísnila pravidlá pre lode zachraňujúce migrantov
Talianska vláda schválila dekrét stanovujúci prísnejšie pravidlá pre lode neziskových organizácií, ktoré na mori pomáhajú zachraňovať migrantov. Foto: Profimedia

Talianska vláda schválila dekrét stanovujúci prísnejšie pravidlá pre lode neziskových organizácií, ktoré na mori pomáhajú zachraňovať migrantov. Informoval o tom denník La Repubblica.

Po novom majú lode okrem iného povinnosť žiadať o pridelenie bezpečného prístavu ihneď po prvej záchrannej misii alebo informovať utečencov že môžu o medzinárodnú ochranu požiadať v ktorejkoľvek krajine Európskej únie. Za nedodržanie pravidiel hrozia vysoké pokuty.

Nový taliansky kabinet pod vedením Giorgie Meloniovej z krajne pravicovej strany Bratia Talianska považuje boj proti vysokým počtom migrantov za jednu z priorít. Dekrét má sťažiť život neziskovým organizáciám, ktoré na mori hliadkujú so svojimi plavidlami a pomáhajú migrantom v núdzi.

Rím sa domnieva, že ich aktivita je jedným z faktorov, ktoré utečencov k plavbe do Európy motivujú. Minister vnútra Matteo Piantedosi zároveň uvádza, že utečenci na humanitárnych plavidlách tvoria len zhruba desatinu z celkového počtu migrantov, ktorí sa dostávajú do Talianska cez more.

Lode neziskových organizácií spravidla počas jednej misie zoberú postupne na palubu migrantov z viacerých nepojazdných lodí, teraz však budú musieť žiadať o povolenie zakotviť v prístave hneď, ako zachránia prvých migrantov.

Za porušenie pravidiel hrozia pokuty

Riccardo Gatti, ktorý zodpovedá za činnosť záchrannej lode organizácie Lekári bez hraníc, denníku La Repubblica povedal, že nové nariadenie zvýši riziko úmrtia pre tisícky ľudí. Pravidlo je podľa neho v rozpore s medzinárodnými konvenciami a je „morálne neprijateľné“.

Vláda stanovila, že za porušenie pravidiel hrozia posádkam pokuty až vo výške 50 000 eur. Opakované priestupky môžu viesť až k tomu, že talianske úrady lode zabavia.

Do Talianska tento rok cez Stredozemné more dorazilo viac ako 102 500 migrantov. Vlani to bolo 66 000, uvádza ministerstvo vnútra. Najväčšiu časť migrantov tvoria občania severoafrických štátov – konkrétne z Egyptu a Tuniska. Početnú skupinu žiadateľov o azyl tvoria aj ľudia z Bangladéša, Sýrie a z Afganistanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet