Na hlavný obsah

Tehotnú ženu so zlyhávajúcimi orgánmi sa lekárom podarilo zachrániť

Prežilo aj jej novonarodené dieťa.

Tehotnú ženu so zlyhávajúcimi orgánmi sa lekárom podarilo zachrániť
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V novozámockej nemocnici zachránili ženu, ktorej po pôrode zlyhávali orgány. Prežilo aj jej novonarodené dieťa. Stav tehotnej ženy mohol skomplikovať covid. Takéto prípady vo svete zaznamenali asi štyri. Pre lekárov aj medicínu na Slovensku je to veľký úspech.

„Prišlo k tomu, že som išla na klasickú gynekologickú prehliadku. Tam si všimli, že mi zožltli oči,“ uviedla pacientka Katarína Meszárosová. Toto bolo jej druhé bezproblémové tehotenstvo. Až na covid, ktorý prekonala doma niekoľko dní pred pôrodom. V deň, keď ju prijali do nemocnice pre žltšie oči a kožu, začala rodiť.

„Narodilo sa nám dievčatko. Avšak na ďalší deň sa stav ešte skomplikoval. Pridružili sa bolesti brucha a výrazne sa zhoršili laboratórne parametre,“ priblížila gynekologička Judita Koprdová z FNsP Nové Zámky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zlyhávala pečeň, po nej obličky, cievny systém a zrážanie krvi. Preeklampsiu – závažnú komplikáciu tehotenstva, ktorá spôsobuje sťahovanie ciev – skomplikoval pravdepodobne covid. Zasahovali hematológ, internista, chirurg, celý tím odborníkov nepretržite.

O život bojovala aj trojkilová Nely, ktorá mala po ťažkom pôrode cisárskym rezom problémy s dýchaním. „Stav sa postupne zlepšoval, upravoval, a mohli sme ju po 10 dňoch odovzdať do starostlivosti otca. Pre mňa je to taký malý zázrak,“ povedala primárka neonatologickej kliniky Klaudia Demová.

O zázraku lekári hovorili aj vtedy, keď liečba a špeciálna dialýza po piatich týždňoch zabrali Nelkinej mame. Dnes je zdravá, no stále pod dohľadom lekárov. Vzácny prípad zachránenej mamičky a bábätka bude tím novozámockých lekárov prezentovať po celom svete na medzinárodných kongresoch. Najbližšie už budúci rok v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny