Na hlavný obsah

Tento rok bol v Británii najteplejším od začiatku meraní v roku 1884

Priemerná teplota dosahovala okolo 10 stupňov Celzia.

Tento rok bol v Británii najteplejším od začiatku meraní v roku 1884
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Tento rok bol v Británii najteplejším od začiatku meraní v roku 1884. Vyplýva to predbežných dát, o ktorých na svojom webe informoval britský meteorologický úrad Met Office. Priemerná teplota dosahovala okolo 10 stupňov Celzia. Doterajší rekord držal rok 2014 s 9,88 stupňa Celzia.

„Rok 2022 bude pre Spojené kráľovstvo najteplejším rokom v histórii,“ uviedol Mark McCarthy z meteorologického úradu. Týka sa to nielen takmer 140-ročného merania Met Office, ale dokonca aj merania v strednom Anglicku, ktorého začiatok siaha až do roku 1659.

„Kým mnohí si určite budú pamätať extrémne letné horúčavy, tento rok bolo pozoruhodné predovšetkým pomerne stále teplo v priebehu celého roka, keď bol každý mesiac okrem decembra teplejší ako (dlhodobý) priemer,“ poznamenal tiež Mccarthy.

V júli teplota v Anglicku prvýkrát prekonala 40 stupňov Celzia. Teplotné rekordy padli aj v Škótsku a Walese.

Stúpajúce teploty sú podľa meteorológov výsledkom globálneho otepľovania v dôsledku činnosti človeka a zvyšujúceho sa množstva celosvetových emisií skleníkových plynov. Všetkých desať najteplejších rokov britskej histórie spadá do obdobia po roku 2003.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet