Na hlavný obsah

Tento rok zahynulo 57 novinárov, 533 žurnalistov väznia

Zomrelo o pätinu viac novinárov ako pred rokom.

Tento rok zahynulo 57 novinárov, 533 žurnalistov väznia
Po celom svete bolo pre svoju prácu k 1. decembru tohto roka za mrežami 533 novinárov, čo je rekordne vysoký počet. Foto: Unsplash

Po celom svete bolo pre svoju prácu k 1. decembru tohto roka za mrežami 533 novinárov, čo je rekordne vysoký počet. Vo výročnej správe to uvádza mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Pri výkone svojej profesie tento rok zahynulo 57 žurnalistov, čo je zhruba o pätinu viac ako v minulom roku, keď o život prišlo 48 novinárov.

Jedným z dôvodov nárastu počtu novinárskych obetí je ruská invázia na Ukrajinu. Na Ukrajine zaznamenala RSF osem zabitých novinárov. K najnebezpečnejším krajinám pre novinársku profesiu potom organizácia popri Ukrajine radí dlhodobo Mexiko, kde vlani zomrelo jedenásť žurnalistov, a Haiti so šiestimi zabitými novinármi.

RSF označovala za kritický pre slobodu tlače už minulý rok. Vtedy bolo pre prácu väznených 488 novinárov, čo bol najvyšší údaj od roku 1995, keď organizácia s monitorovaním týchto represií začala.

Tento rok sa však situácia ešte zhoršila. Za prudkým medziročným nárastom počtu zadržiavaných novinárov stoja podľa RSF najmä tri štáty: Čína, Mjanmarsko a Irán. Zložitá sa stáva novinárska práca tiež v Rusku, ktoré po invázii na Ukrajinu represie proti tlači vystupňovalo.

„Autoritárske režimy čoraz častejšie siahajú k tomu, že nepohodlné novinárky a novinárov jednoducho zatvárajú,“ uviedla organizácia. Poukázala tiež na to, že takéto režimy sa ani nesnažia novinárov odsúdiť, príslušný verdikt si totiž pred súdom vypočula len zhruba tretina väznených pracovníkov médií. Niektorí pritom na súd čakajú aj viac ako dvadsať rokov.

Obzvlášť zložitá je slobodná práca novinárov v Číne, kde podľa RSF dosiahli cenzúru a štátny dohľad extrémneho rozsahu. Vrátane Hongkongu je tu zadržiavaných 110 novinárov. K Barme, ktorá väzní 62 novinárov, potom RSF poznamenala, že táto ázijská krajina prakticky považuje žurnalizmus za trestný čin.

Najrýchlejšie sa zhoršujú podmienky v Iráne

Najrýchlejším tempom sa zhoršujú pracovné podmienky pre novinárov v Iráne, ktorým od septembra zmietajú protivládne protesty. V Iráne eviduje RSF najmenej 47 väznených novinárov.

Demonštrácie tam vypukli po tom, čo zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsá Amínová. Tú podľa médií zadržali pre to, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ktorý ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti. Podľa polície žena utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov zomrela na následky policajnej brutality.

Kriticky hodnotí RSF vývoj tiež v Rusku, ktoré po invázii zakázalo väčšinu nezávislých médií. „V Rusku boli v priebehu roka takmer všetky nezávislé médiá zakázané, uzavreté, alebo vyhlásené za zahraničných agentov,“ uviedla organizácia.

Rusko okrem iného trestá novinárov za to, že informujú o vojne na Ukrajine inak, ako uvádza štátna propaganda. Za šírenie „nepravdivých informácií“ o ruskej armáde im hrozí až 15 rokov väzenia. Za nepravdivé považujú ruské úrady akékoľvek informácie, ktoré sa odchyľujú od oficiálneho výkladu ruskej invázie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet