Na hlavný obsah

Tiesňová linka 155 funguje nepretržite aj počas Vianoc

Ľudia najčastejšie volajú pre bolesti brucha.

Tiesňová linka 155 funguje nepretržite aj počas Vianoc
Na snímke zdravotník vykladá pacienta zo sanitky. Foto: RTVS

Operátori na linke tiesňového volania 155 pracujú aj počas vianočných sviatkov. Vianoce si spríjemňujú výzdobou v krajských operačných strediskách. Pod vianočným stromčekom nechýbajú malé darčeky. Na spoločnú večeru však už nie je čas. Uviedla to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

„Pacienti v tiesni potrebujú pomoc bez ohľadu na to, či je sviatok alebo nie. Telefóny preto zvonia neustále ako v bežné dni“ pripomenula Krčová. To, že sú Vianoce, operátorom v každom krajskom operačnom stredisku, ktorých je osem po celom Slovensku, pripomína vyzdobený stromček. Nechýba ani vianočné pečivo.

„Na Štedrý deň sa však vždy služba začína malým rituálom. Pri výmene služieb prídu kolegovia z ďalšej zmeny skôr, aby si mohli vzájomne popriať požehnané a pokojné sviatky,“ ozrejmila hovorkyňa. Počas služby na slávnostnú spoločnú večeru už čas nemajú. Okamžite si sadnú za pracovný pult a začnú pracovať.

Ani pod jedným stromčekom na krajských operačných strediskách nechýbajú aspoň malé drobnosti, ktorými sa operátori navzájom obdarúvajú. Ľudia z tiesňovej linky 155 svojmu náročnému povolaniu prispôsobujú svoj súkromný život.

„Im samotným patrí veľké ďakujem. Ale aj ich rodinám za pochopenie, toleranciu a za všetky chýbajúce sviatočné chvíle, ktoré ich blízki strávili v službe a nie v rodinnom kruhu,“ uzavrela Krčová.

Prečo ľudia volajú najčastejšie?

Na tiesňovú linku 155 počas Vianoc volajú ľudia najčastejšie pre bolesti brucha či iné ťažkosti zapríčinené prejedaním sa alebo diétnou chybou. Častými príčinami volaní sú tiež sťažené dýchanie či zhoršenie zdravotného stavu pacientov s kardiovaskulárnym alebo chronickým ochorením. Uviedla to Krčová.

„Počas minuloročného Štedrého dňa mali zdravotnícki záchranári po celom Slovensku 1 485 zásahov, o 164 menej ako v roku 2020. Volaní na tiesňovú linku 155 však bolo oveľa viac. Väčšinu z nich operátori vyriešili bez toho, aby vyslali sanitku. Išlo najmä o menej vážne zdravotné ťažkosti. Neplatí totiž, že každé volanie na linku 155 sa končí vyslaním záchranárskej posádky,“ ozrejmila.

Špecifikom vianočných sviatkov sú podľa hovorkyne volania osamelých seniorov. „Žiaľ, zdravotný problém si aj vymyslia, aby sa mohli rozprávať s operátorom. Živým človekom. Často ide o smutnú komunikáciu, máme však pre nich pochopenie,“ priblížila.

Na tiesňovú linku 155 sa počas Vianoc vo väčšej miere podľa nej obracajú aj ľudia so psychickými problémami. „Sú pod tlakom, aby si sviatky užívali, vedie to však k zhoršeniu ich zdravotného stavu,“ ozrejmila. Poukázala, že pod ľahšie i vážnejšie úrazy, prípady  podchladenia či dopravné nehody sa podpisuje aj alkohol.

Operačné stredisko ZZS SR počas sviatkov eviduje aj prípady hospitalizovaných pacientov, najmä vo vyššom veku, ktorí požiadajú o prepustenie z nemocnice a ich zdravotný stav sa doma zhorší. „Do nemocnice idú potom späť v horšom stave, v akom z nej odchádzali na vlastnú žiadosť,“ dodala Krčová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko