Na hlavný obsah

Traja slovenskí ministri navštívili Ukrajinu. Zelenskyj im ďakoval za pomoc

Trio ministrov neprišlo do Kyjeva s prázdnymi rukami.

Traja slovenskí ministri navštívili Ukrajinu. Zelenskyj im ďakoval za pomoc
Po prezidentke Zuzane Čaputovej a premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) navštívila Ukrajinu aj trojica slovenských ministrov. Foto: RTVS/ Anna Siposova

Po prezidentke Zuzane Čaputovej a premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) navštívila Ukrajinu aj trojica slovenských ministrov. Šéf rezortu diplomacie – Rastislav Káčer, šéf rezortu obrany – Jaroslav Naď (OĽANO) a minister hospodárstva – Karel Hirman. Informoval o tom Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa im poďakoval za pomoc. Na mieste bola reportérka Rádia Slovensko Anna Síposová, ktorá spresnila, že trio ministrov neprišlo do Kyjeva s prázdnymi rukami.

Naopak v Kyjeve oznámili dva balíky pomoci – jeden za 2,5 milióna eur, ktorý obsahuje 300 generátorov, teplovzdušné ohrievače, aj teplé oblečenie a prikrývky. Spolu s ním oznámili aj druhý, tzv. zimný balík pomoci. Ten zahŕňa odmínovacie komponenty Božena, nepriestrelné vesty, zimnú výstroj, elektrocentrály či transformátory.

Slovensko je ôsmim najväčším poskytovateľom pomoci na HDP, čo mimoriadne ocenil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Ľudia si pamätajú. My si budeme pamätať vašu pomoc. A možno príde čas nedajbože, aby sa to stalo, my vieme, čo je vojna, my vám želáme len mier – ale Ukrajina vždy pomôže Slovenskej republike za tú pomoc, ktorú ste nám poskytli.“

Anna Síposová doplnila, že štáb RTVS sa s ukrajinským prezidentom stretol pri emotívnom približne 40-minútovom stretnutí. Hovoril, že má veľmi dobrý vzťah s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj premiérom Eduardom Hegerom.

Zelenskyj uviedol, že keď navštevuje oslobodené mestá, medzi najhoršie momenty patria chvíle, keď sa stretáva s tamojšími deťmi, ktoré majú oči dospelých.

Pomoc potrebujú najmä nemocnice a lekári

Zelenskyj pripomenul, že pomoc v podobe generátorov a transformátorov potrebujú najmä nemocnice a lekári. Nie je náhoda, že slovenská pomoc nepozostáva len z vojenských komponentov, ale aj zariadení pre kritickú infraštruktúru, kam patria elektrárne a vodárne.

Potom, keď sa ruskí agresori po ukrajinskej ofenzíve museli stiahnuť z mnohých obsadených území, terorizujú obyvateľov tak, že ničia objekty vodární a elektrární. Niektoré dokonca zasiahli sedemkrát, niektoré až desaťkrát.

Poškodených je až 40 % ukrajinskej infraštruktúry. Ruské útoky sa naďalej zameriavajú práve na ňu a milióny ľudí ostalo bez alebo s prerušovanou elektrinou. Chcú Ukrajincov zlomiť tým, že ich počas zimy pripravia o svetlo, teplo a vodu.

Dokonca sa v krajine už ujal špeciálny výraz. Kým pred 90 rokmi čelili Ukrajinci hladomoru, teraz chce Kremeľ Ukrajincov zlomiť chladomorom. Pokiaľ ide o návštevu tria ministrov, ich cieľom bolo získať informácie o situácii na fronte z prvej ruky, deklarovať, že Slovensko sa chce zúčastniť na obnove Ukrajiny aj to, že podmienky na ukončenie vojny musí stanoviť Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál